Категорије
СНП

U državi lideru u regionu pacijentkinje se raduju popravci stola za radiologiju

Mr Marija Radinović, analitičarka u Medijskom centru SNP CG

Dobre vijesti stigle su juče iz Kliničkog centra Crne Gore. Aparat za unutrašnje zračenje, odnosno sto za radio terapiju u Klinici za onkologiju je popravljen, pa pacijentkinje sa najtežim oboljenjima više neće morati da putuju u Banja Luku da bi primile terapiju, što se dešavalo poslednjih mjesec i po dana.

Vjerovali ili ne, u 21. vijeku, u 2019. godini, građani države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i članici NATO-a, lideru u regionu po mnogo čemu, treba da se raduju ovakvim informacijama.

Iako je rečeno da je samo deset pacijentkinja zračenje obavilo u Centru za radio terapiju u Banja Luci, to ne mijenja ozbiljnost situacije. Da je samo jedna žena bila u pitanju, to je dovoljan razlog da se cijeli zdravstveni sistem pokrene i da učini sve da, pored problema koje joj donosi okrutna bolest, ne mora da prolazi i kroz dodatne teškoće, odnosno da razmišlja o tome da li će potrebni aparat biti u funkciji ili će morati da prevali stotine kilometara kako bi odradila ono što je neophodno da bi preživjela.

Očigledno je da ulaganja u Centar za radio terapiju nisu dovoljna, pa pozivamo upravu najveće zdravstvene ustanove u državi da hitno reaguje i kupi novi sto za radio terapiju, kako se ovakva situacija više nijednoj ženi u Crnoj Gori ne bi desila. Napominjemo da pomenuti aparat košta nekoliko desetina hiljada eura, što je investicija koja se može priuštiti ukoliko bi se državnim novcem raspolagalo na pravi način.


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.