Категорије
СНП

Izborno zakonodavstvo mora biti plod dogovora

Socijalistička narodna partija Crne Gore poštuje Odluku svog Glavnog odbora o bojkotu sjednica republičkog Parlamenta, iz javnosti poznatih razloga, a samim tim ne učestvuje ni u radu Odbora za izborno zakonodavstvo.

Stoga, ponavljamo zarad te javnosti, da gospodin Neđeljko Rudović nije predstavnik SNP u ovom Odboru jer su razlozi zašto bojkotujemo skupštinski rad i dalje aktuelni.

U više navrata govorili smo da modernije i afirmativnije izborno zakonodavstvo mora biti plod dogovora i konsenzusa i da će u tom slučaju SNP dati puni doprinos.

Zalagali smo se za sređivanje biračkih spiskova, za sprečavanje zloupotrebe materijalnih resursa vladajuće strukture, eliminaciju fantomskih birača iz biračkog spiska, za izmjenu Zakona o izboru odbornika I poslanika, kako bi se spriječili politički prebjezi, te za konkretniju i pravedniju regulaciju izbornog miljea.

Sve to bi rezultiralo formiranjem tehničke vlade koja bi pripremila fer i regularne izbore, gdje bi se narod bez pritisaka i tenzija slobodno opredjelio kome će dati svoj glas.

Vlast do sada nije željela dijalog, pa je rad suženog odbora u kojem nije bilo opozicije donio brojna jednostrana rešenja.

Rad takozvanih podgrupa kojima rukovode predstavnici DPS, a koji se tiču ključnih zakona, kao što su oni o biračkim spiskovima i izboru odbornika i poslanika, ne može biti potpun ako u tome nisu učestvovali opozicioni predstavnici.

Stoga, SNP CG smatra da jedino tehnička Vlada može obezbijediti ravnopravnost u odlučivanju po ovim pitanjima, kako bi se eliminisali štetni uticaji vladajuće structure i tako izbjegla jednostranost koja vrvi iz predloga krnjeg odbora za izborno zakonodavstvo.

Krajnje je vrijeme da Crna Gora, na tridesetogodišnjicu od uvođenja višestranačja, dođe do takvih izbornih rešenja nakon kojih bi rezultati bili priznati od svih i posle čega ne bi bilo razloga za žalbe bilo koje vrste.

Vrlo važnu misiju u ovom procesu moraju imati opozicionari, koji moraju zauzeti jedinstvenu platformu i bez ikakvih soliranja raditi na poboljšanju izbornih uslova.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.