Категорије
Друштво

Opština simbol grada pretvara u parking

PETICIJA ZAKUPACA TEZGI NA ZELENOJ PIJACI OSTALA BEZ ODGOVORA NADLEŽNIH

Zakupci tezgi na zelenoj pijaci sada su sasvim sigurni da u nekom skorijem vremenu više neće imati posao, barem ne na toj lokaciji. U junu su od nadležnih u Opštini zatražili odgovor šta će se dešavati sa pijacom na čijem je ulazu iz pravca centra grada sagrađen poslovni prostor, za koji se „rodila“ ideja da se investitoru izmještanjem tezgi obezbijedi parking.

– Razgovarali smo prije nekoliko mjeseci sa glavnim gradskim arhitektom Nebojšom Adžićem i tada nam je, između ostalog, rekao da postoji mogućnost da na mjestu pijace bude parking, a da će tezge izmjestiti u 200 kvadrata nove poslovne zgrade na ulazu u pijacu, ali da još ništa nije riješeno i da će nas obavijestiti. Pošto to nije uradio, ponovo smo otišli kod njega i dobili informaciju da će se o sudbini pijace odlučivati na sjednici lokalnog parlamenta ovog mjeseca, kaže za „Dan“ jedan od zakupaca, Zifo Hodžić.

Zahtjev upućen Opštini potpisalo je 40 zakupaca tezgi koji ni nakon četiri mjeseca od obraćanja nijesu dobili odgovor, zbog čega, kako navode, opravdano sumnjaju da će odluka o pijaci biti donesena bez njih. Stoga najavljuju mirna protestna okupljanja koja će organizovati uz podršku građana.

– Važno je da očuvamo zelenu pijacu, ona je simbol Nikšića, a nekad je bila najjača na prostoru Jugoslavije. Trebaće ona i nekim drugim mučenicima, koji kao i mi neće moći naći neki drugi posao nego će doći ovdje da pokušaju zaraditi za porodice – naglašava Hodžić.

Kao „opravdanje“ za prenamjenu zelene pijace za parking, zakupcima je navedeno da ona već godinama nije rentabilna, te da se na njoj ne može više prodavati ništa osim voća i povrća.

– Proizvođač sam cvijeća i decenijama ga prodajem na ovoj pijaci. Nikada nije postavljano pitanje zbog toga jer i na svim pijacama u Crnoj Gori imate od svega ponešto da kupite. U 200 kvdarata koje su nam, navodno, namijenili u novom poslovnom objektu, biće 22 tezge, ali ne i za nas koji ne prodajemo zeleniš. Šta da radim, gdje da prodajem cvijeće – navodi cvjećarka Mira Raičević.

Zakupac Željka Joković je kazala da pozivaju ministra poljoprivrede Milutina Simovića da posjeti nikšićku pijacu i prosudi da li je treba zatvoriti, a Milka Šćepanović građane da im pomognu u borbi da je sačuvaju.

–Tri decenije radim na ovoj pijaci i jednostavno nikuda neću odavde, niti imam gdje. Priča o tezgama u poslovnom objektu nikome od nas ne odgovara. Pijaca je rentabilna i ne možemo dopustiti da je zatvore – naglašava Šćepanovićeva.

Olivera Vujičić iz nikšićkog odbora SNP-a takođe smatra da je u pitanju privatni, a ne javni interes.

– Da bi obezbijedili izgradnju parkinga za potrebe objekta, koji je u vlasništvu bliskih rođaka visokih funkcionera DPS-a, gradske vlasti su spremne da žrtvuju egzistenciju desetina nikšićkih porodica, navela je Vujičić.

Izvor: Dan.co.me


.Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares