Категорије
Друштво

Mapa investicja u Herceg Novom: Garaža i trg kod Opštine, trajekt Zelenika-Rose, Poslovni centar Igalo, Porto Bono…

Rukovođeni željom da prevaziđu sve negativne efekte privatizacije, te da promijene  prethodnu orjentaciju ekonomskih aktivnosti u uskom pojasu urbanog dijela opštine, da promovišu razvoj  njenog ruralnog dijela, pogotovo Luštice, u lokalnoj upravi su sačinili Mapu investicija. Ona obuhvata 15 projekata, od kojih se čak 11 odnosi direktno ili indirektno na razvoj turizma.

Dio će se graditi iz sopstvenih sredstava, poput javne garaže i Trga ispred opštine, u vrijednosti od 3 miliona eura. Budućim investitorima biće ponuđeno da ulažu u još 14 projekata, čulo se na prezentaciji Mape koju je organizovalo rukovodstvo Opštine.

To su: Kompleks Autobuske stanice sa Tržnim centrom u Igalu, Poslovni centar u Igalu, Turističko naslje Vidikovac Njivice, „Sport inn“ hotel sa fudbalskim terenom u Igalu, Turistički kompleks „Porto Bono“ na Luštici, objekat poslovno-apartmanskog tipa u Meljinama, objekat mješovite namjene u Igalu, Hotel Play- Igalo, Sportski grad u Sutorini,  Žičara- Njivički put-Ilinica, Sanitarna deponija Duboki do, Gradska obilaznica i trajekt  Zelenika-Rose,  nautički turizam na Škveru, revitalizacija trase uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, kazao je da je Mapa priređena na osnovu važeće planske dokumentacije i PUP-a. On je izdvojio jedan od najznačajnijih projekata za Herceg Novi, izgradnju Autobuske stanice u Igalu:

-Postoje za nju urbanističko-tehnički uslovi i saglasnost glavnog gradskog arhitetkte na projekat. U proceduri je izrada odluke o traženju strateškog partnera, pa ćemo kroz privatno javno partnerstvo ući u gradnju Autobuske stanice. Opština će iz svojih sredstava ući i u projekat javne garaže ispred zgrade Opštine, sa Trgom u nivou Njegoševe ulice, gdje će biti postavljen i spomenik zaslužnom gradonačelniku Mirku Komnenoviću. Već tokom naredne sedmice raspisaćemo tender za izgradnju. Urađeno je idejno rješenje – istakao je Katić.

On je podsjetio i da je prioritet završetak vodovodne i putne infrastrukture na Luštici, za što je u toku izrada projektne dokumentacije, a krajem ove i početkom sljedeće godine krenuće realizacija infrastrukturnih investicija na tom poluostrvu,  u vrijednosti od 10 miliona eura.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić, naglasio je da su svih 15 lokacija za investicije razrađene PUP-om i očekuje da će budući investitori biti zainteresovani za ulaganja:

– Projekti su koncipirani u četiri pravca: uređenje saobraćajne infrastrukture, turizam, uključujući sportski i nautički, ekologija kroz izgradnju sanitarne deponije Duboki do i izgradnja poslovno-apartmanskih i garažnih mjesta. Lokacije su svakako u opštinskom vlasništvu tako da će se ulazak u investicije riješavati skupštinskim odlukama.

On je potvrdio da je počelo projektovanje saobraćajnica za Autobusku stanicu, uskoro će i projektovanje samog objekta. Takođe, Herceg Novi će sljedeće godine izgradnjom garaže i Trga ispred Opštine, povećati broj parking mjesta i dobiti novi Trg.

Pored dogardnje hotela Play i izgradnje novog na Solilima, Sportskog grada u Sutorini, sa fudbalskim stadionom, biće omogućen razvoj sporta ,ali i produžetak sezone tokom cijele godine, kazao je Lučić.

Došlo je vrijeme i da se rekonstruše Luka Škver i izgradi Sanitarna deponija Duboki do. Lučić je kazao da je deponija ušla u kapitalni budžet Vlade za iduću godinu i da očekuju građevinsku dozvolu uskoro. Tu su i nove ideje i projekti:

-To je panoramska gondola, koja bi išla od Šetališta, kod Njivičkog puta, preko Žvinja do Ilinice. To bi bio unikatan turistički potencijal i nešto što bi privlačilo turiste i izletnike. Jer, pokrenuli smo razvoj podorjenskih sela, a sada idemo na drugu stranu, prema Žvinjama, a takođe kroz projekte infrastrukture na Luštici otvaramo mogućnosti  za razvoj turističkih potencijala uz čuvanje  njenih prirodnih resusa- rekao je Lučić, očekujući pomoć države u izgradnji obilaznice oko Herceg Novog, koja je sa trajektom Zelenika –Rose najveći infrastrukturni projekat Opštine.

U Mapi investicija predstavljeni su i projekti koji nisu samo od značaja za Opštinu, nego i regiju: rizorti Portonovi u Kumboru , „Ritz-Carlton Montenegro“ i „Mrkovi- Bijela Stijena“ na Luštici.

Potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević pojasnio je da se projekat fudbalskog centra Igalo nije našao u Mapi investicija, jer još nije stigla saglasnost Ministarstva, ali narednih dana  očekuju prijem u Vladi kako bi to riješili. Kako je kazao, imaju informacije iz Vlade da bi naredndih mjeseci  mogla da krene i gradnja obilaznice oko Herceg Novog, jer se teško dalje boriti sa ljetnjim gužvama.

Sredstva  za projekte, kako plasirati Mapu i što su ostavili prethodnici?

Na naša pitanja, postoji li računica koliko bi predstvljeni projekti u Mapi mogli koštati, gdje će Mapa biti plasirana i da li su nešto preuzeli iz Mape investicija koju je za svoje vlasti napravio „Izbor“, Boro Lučić je kazao da će „cijena i količina investicija“ zavisiti od izrade glavnih projekata.

-Cifre su dosta velike i svaka investicija značiće dosta gradu, bilo na polju sporta, turizma, ili saobraćajne infrastrukture- istako je on, ne  želeći da precizira iznos.

Najavio je da će Mapa investicija biti na sajtu Opštine, a biće promovisana  na seminarima i raznim sajmovima.

Za prijašnju Mapu investicija nije postojala planska dokumentacija, pa je bila dosta štura, a ovdje su uključene i nove lokacije i nova Mapa nije samo propagandni materijal, dodao je Lučić.

Miloš Konjević je obrazložio da iako prethodnici ovoj vlasti nisu ostavili „u amanet dosta dobrih stvari“, skoro isti tim Agencije je napravio novu Mapu i lokalna uprava ne bježi od toga da ga pohvali.

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.