Категорије
СНП

Statisticki podatak ne placa racune gradjana

Bogdan Božović, potpredsjednik Odbora SNP Glavnog grada

Prema podacima koje su naveli vodeći ekonomski stručnjaci iz Svjetske banke, rast ekonomije Crne Gore će se ove godine usporiti za razliku od predhodne, tj. smanjiće se sa 5,1 posto na 3 posto.

Predstavnici državne administracije često navode da je rast BDP-a Crne Gore visok i u poređenju sa zemljama EU, suština je da taj statistički podatak ne plaća račune naših građana. Realnost je takva da građani podižu kredite kako bi izmirivali tekuće obaveze.

Kupovna moć i životni standard građana opadaju. Potrošačka korpa se za period od sedam godina na mjesečnom nivou povećala za 62 eura, odnosno za 12 mjeseci 744 eura. Prema podacima Poreske uprave, prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 420 eura, broj zaposlenih je 160. 000, a broj penzionera 130. 000. Takav odnos je jedan od razloga našeg zaduživanja i čini crnogorsku ekonomiju teško održivom.

Što se tiče odnosa uvoza i izvoza, on je značajno u korist uvoza. To predstavlja fundamentalni problem crnogorske ekonomije.

Naime, od sticanje nezavisnosti, Crna Gora je uvezla preko 25 milijardi eura, a izvezla samo 4,8 milijardi eura. Samo u 2017.godini smo uvezli više nego što smo izvezli od 2006. godine. Deficit platnog bilansa je u 2018. godini iznosio preko dvije milijarde eura.

Svi ovi podaci ukazuju da je aktuelna vlast nesposobna da vodi ozbiljnu ekonomsku politiku i da su u Crnoj Gori neophodne promjene, a one se moraju dogoditi već na sledećim izborima, ukoliko želimo da postavimo našu ekonomiju na zdrave osnove.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.