Категорије
Друштво

Svetosavska svjetlost traje osam vjekova

PLjEVLjA – Proslava krsne slave Pljevalja, dana Svete Petke, protekla je u znaku obilježavanja osam vjekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Episkop mileševski Atanasije u prazničnoj besjedi podsjetio je da osam vjekova trajanja Srpske crkve znači dug vremenski period, ali i period u kome je crkva bila oslonac i čuvar srpskog naroda. Vladika Atanasije je istakao da svjetlost Svetog Save i danas obasjava sve srpske prostore.

– To je svjetlost koja traje osam vjekova i koju čine mnogi božiji ugodnici. U toj svjetlosti su zasijali i mnogi Hristovi ugodnici sa ovih prostora – kazao je vladika Atanasije i podsjetio da je 1219. godine Sveti Sava izmolio samostalnost Srpske pravoslavne crkve na korist cjelokupnog naroda.

Vladika Atanasije je poručio da je obaveza svih pravoslavnih Srba da se sjećaju i da proslavljaju veliki podvig Svetog Save, kao i što je obaveza da se slijedi njegov put.

– Kroz Hristovu svjetlost je zasijala i Sveta Petka, koju danas slavimo i koja je zaštitnica ovog grada – kazao je vladika Atanasije.

Gost u Pljevljima bio je i vladika srednjoamerički Kirilo, koji je kazao da je u Crnu Goru došao na poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

– Počastvovan sam što sam danas ovdje sa vama i raduje me to što imam priliku da vidim ovoliko okupljenih vjernika – kazao je vladika Kirilo i Pljevljacima čestitao krsnu slavu grada.

Nakon liturgije iz Crkve Svete Petke ulicama grada krenula je svečana litija, koju su predvodili episkopi Atanasije i Kirilo. Litija je prošla ulicama Prvog decembra, Vuka Kneževića, Kralja Petra i Tršovom. Po povratku u portu crkve episkop Kirilo prerezao je slavski kolač zajedno sa ovogodišnjim kumom slave Peđom Cvijovićem. U ime sveštenstva prisutne je pozdravio starješina crkve protojerej-stavrofor Borivoje Pantić.

U okviru proslave praznika Svete Petke u subotu veče, u okviru obilježavanja osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Mileševskoj eparhiji, u nekadašnjem Domu vojske održana je Svečana akademija. Prazničnu besjedu održao je Radomir Raša Popović, a uprograma nastupio je hor Svetog velikomučenika Stanka iz Nikšića, narodni guslar Vaso Đondović, etno pojac Ljuba Manasijević, pjesnici Rajko Palibrk i Milenko Joco Jović, kao i KUD „Pljevlja“. Publika je aplauzom pozdravila pjesme o Svetom Savi i Kosovu.

Akademija je održana u organizaciji Mileševske eparhije i Crkvene opštine Pljevljima, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore i Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“.

Sveta Petka proslavljena i na Murinu
Na Murinu je proslavljena slava Hrama Svete Petke. Svetu liturgiju služio je jerej Bojan Radunović koji je pozvao na mir, slogu, ljubav, zajedničko trpljenje, opraštanje jedno drugima, te da se svi zajedno uključe u izgradnju hrama Svete Petke. U ime domaćina slave i člana Odbora za izgradnju hrama Miloš Grozdanić pozvao je organizacije i pojedince, kao i vjerujući narod Gornjeg Polimlja da ulože dodatni napor da se ovaj kompleks privede namjeni.

– Rekonstrukcija je urađena u određenom dijelu, a sledeća faza je na freskopisu i pomoćnim sadržajima, što bi sve ukupno iziskivalo oko 50.000 eura – kazao je Grozdanić.Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.