Категорије
СНП

Katastrofalno stanje zivotne sredine u Pljevljima za Golubovica normalno

Prošle nedelje u Pljevljima je nivo sumpor-dioksida iznosio 705,5 mg/m3, dok koncentracije polutanata svakodnevno prelaze granične vrijednosti, ali predsjednik opštine Igor Golubović smatra da je to nešto što se redovno dešava poslednjih decenija, odnosno da se radi o sasvim normalnom stanju.

Potpuno opušteno i nonštalantno Golubović izjavljuje da je ovakvo stanje životne sredine posledica pljevaljske industrije, te geografskih karakteristika podneblja i načina na koji građani određuju toplotu u svojim domovima tokom zime, ne pominjući pritom ni svoju ni odgovornost Vlade za katastrofalno stanje životne sredine u ovom gradu.

Zaboravljaju i Golubović i Vlada Crne Gore da je zdravlje stanovništva veoma ugroženo i da je problem eskalirao posljednjih godina, a ogleda se posebno u porastu broja malignih oboljenja. Dovoljno je reći da je Svjetska alijansa za zdravlje i životnu sredinu 2016. godine Pljevlja proglasila najzagađenijim gradom te godine u Evropi i područjem opasnim za život ljudi.

Koliko neozbiljno shvataju ovo pitanje pokazuje da je jedna od mjera koju su preduzeli u pravcu poboljšanja kvaliteta vazduha održavanje sjednice Vlade u Pljevljima, čime se Golubović hvali na sva zvona.

Zakoni iz oblasti životne sredine se ne sprovode, još uvijek ne postoji Eko fond, dok mehanizam „zagađivač plaća“ i dalje ne funkcioniše. Neplansko, haotično i stihijsko korišćenje prirodnih resursa dovelo je do toga da se drvo, rude, ugalj i struja uzimaju iz Pljevalja da bi se razvijali drugi gradovi, dok grad pod Golubinjom propada.

Odbornici SNP CG u Skupštini opštine Pljevlja su pokretali inicijativu da se o ovom pitanju raspravlja, ali nisu dobili potrebnu podršku. Zato, još jednom zahtijevamo od Vlade i opštinskih organa da konačno preduzmu konkretne mjere kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u Pljevljima, smanjila smrtnost i obolijevanje od opakih bolesti i kako bi ovaj grad konačno počeo da živi.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.