Категорије
СНП

Joković za „Vijesti“: Bez zajedničkog pritiska teško do tehničke vlade

„Od međunarodne zajednice bismo sa sigurnošću dobili podršku, jer je dobro upoznata sa svim aferama DPS-a u toku izbornog procesa“, rekao je između ostalog Joković

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da će Demokratska partija socijalista (DPS) prihvatiti formiranje tehničke vlade ukoliko bude kombinovanog pritiska opozicije i međunarodne zajednice.

On je u razgovoru za “Vijesti” rekao da je opoziciji potrebno udruženo djelovanje ukoliko želi da se naredne godine održe fer izbori.

“Potrebno je udruženo i jedinstveno djelovanje ukupne opozicije kao snage koju niko ne može zaustaviti. Od međunarodne zajednice bismo sa sigurnošću dobili podršku, jer je dobro upoznata sa svim aferama DPS-a u toku izbornog procesa. Primjenom adekvatnih demokratskih sredstava borbe, poslala bi se jasna poruka da opozicija ne pristaje na izbore gdje su pravila, i budući projektovani rezultat, prihvatljivi samo vlasti. Kombinovanim pritiskom opozicije i međunarodne zajednice došlo bi do fer izbora na koje konačno imamo pravo a garant takvog izbornog procesa bila bi jedino tehnička vlada”, kazao je Joković, odgovarajući na pitanje na koji način opozicija treba da natjera DPS na pregovore o tehničkoj vladi.

Dio opozicije uzdržan je prema najavi Demokratskog fronta (DF) da krajem godine organizuje proteste. Da li će SNP učestvovati na tim protestima?

Protesti imaju potpunu smisao ako bi bili prihvaćeni od strane cijele opozicije sa jasnim i prihvatljivim planom, metodama i ciljevima. Odazvaćemo se na eventualni poziv za razgovor na tu temu. Glavnom odboru pripada odluka o učešću na protestima nakon upoznavanja o detaljima i metodama. Ne bi bilo dobro da protesti izazovu podijeljenost u opoziciji.

Izjavili ste da opozicija na izborima treba da izađe u širokom savezu ili dvije kolone. Ko bi trebalo da počne unutaropozicione pregovore o izbornom nastupu?

Uopšte nije bitno ko bi počeo razgovore u vezi sa tim jer smatram da je za to ključna iskrenost svih učesnika. Inicijator pregovora ne bi smio da bilo što u vezi sa tim koristi u uskostranačkom interesu već da svi damo maksimalan doprinos uspjehu koji bi bio zajednički.

Ukoliko ne bude širokog opozicionog bloka, koga vidite kao mogućeg koalicionog partnera SNP-a?

Mogući koalicioni partneri SNP-a su svi oni koji žele promjenu vlasti i sadašnjeg sistema vrijednosti u Crnoj Gori. Trenutno su nam najbliži partneri iz saveza ‘Da svako ima’, a nikako ne isključujemo i samostalni nastup.

Jedan ste od političara koji zagovara bojkot parlamentarnih izbora ukoliko ne bude izbornih reformi. Postoji li opasnost da neke od parlamentarmih partija ipak izađu na izbore?

Nikad se nijesam zalagao za bojkot izbora jer bi to bilo veoma loše po Crnu Goru i dovelo bi do potpune nestabilnosti a time i daljeg urušavanja posustale ekonomije. Naravno tu opciju ne isključujem ukoliko vlast želi i dalje da vlada manipulacijama tokom izbornog procesa.

SNP je imao značajnih finanisijskih i organizacionih problema u momentu kada ste izabrani za predsjednika. Na koji način planirate da ojačate partiju?

Mi smo je već u svakom smislu ojačali. Vratili smo veliki dio dugova a nijesmo napravili nijedan novi iako imamo prihode sigurno tri puta manje od vremena kad su oni nastali. Formirane su asocijacije žena i mladih, izabrani su novi opštinski odbori, omogućena velika šansa perspektivnim i mladim ljudima da iskažu svoje sposobnosti i ideje. Svakim danom nam se vraćaju stari pasivizirani članovi a priključuje nam se i značajan broj novih. Zavladala je potpuna harmonija i jedinstvo rukovodstva partije. Najbitnije od svega je to što smo SNP u potpunosti vratili izvornim principima i vrijednostima zbog kojih je i nastao. SNP je sada snaga u koju mnogi vjeruju i pravo je zadovoljstvo biti dio svega ovoga.

Nakon odluke Danijele Pavićević i Srđana Milića da prekinu bojkot parlamenta, kazali ste da partija prema njima “neće preduzimati radikalne mjere”. Bojite li se da time šaljete poruku da stranački funkcioneri mogu nekažnjeno da rade protiv interesa partije?

Uopšte se ne plašim jer to pripada prošlosti koje se sa velikom tugom i opomenom sjećamo u SNP-u. Izabrali smo novo rukovodstvo među onima koji su dali sve za partiju, a da najveći dio njih nikada ništa nije tražio niti dobio od nje. Sadašnji i budući funkcioneri SNP-a jesu i biće oni koji će se žrtvovati za opšte dobro svakog pojedinca, SNP-a i Crne Gore i koji nikada nijesu i neće u prvi plan stavljati svoj lični interes.

Očekuje pregovore o VDT-u

Očekujete li da vladajuća koalicija pokrene pregovore sa opozicijom o izboru VDT-a i da li je SNP spreman da podrži nekog od predloženih kandidata?

Vlast to mora učiniti jer nema dvije trećine potrebne za izbor VDT-a. Ubijeđen sam da novi VDT ne smije biti privatni tužilac već stvarno državni i narodni. Pošto sve afere koje iz temelja potresaju Crnu Goru, dolaze iz vrha vlasti, mislim da novi VDT mora biti neko ko se borio protiv toga. SNP u potpunosti podržava našu bivšu poslanicu i kandidatkinju za VDT-a Danku Marković.

Partija bila dužna kao Jugoslavija 1992.

Nakon najave da će dio bivših članova SNP-a formirati novu partiju, kazali ste da to rade oni koji ne mogu da prihvate rezultate stranačkog kongresa. Zbog čega ranije unutar stranke nijesu rješavani nesporazumi sa dijelom članova okupljenih oko kandidata koji je izgubio na kongresu?

SNP je prije mog izbora za predsjednika izgledao kao Jugoslavija iz 1992. godine, samo sa još većim dugovima. Najveći dio tadašnjeg rukovodstva partije je po svaku cijenu htio da nastavi istim putem i u potpunosti je kontrolisao partiju, pripremao kongres i predložio svog kandidata. Iskreno članstvo koje nije vođeno ličnim interesima, svjesno situacije u kojoj se nalazimo da se partija ne može spasiti, ipak se tome suprotstavilo zbog ubjeđenja u perspektivnost i sveukupnu vrijednost ideje koja nas je okupila. Za neke su rezultati kongresa bili neprebolni jer su znali da se radi na podmlađivanju i obnovi partije koje sam najavljivao. Sadašnje rukovodstvo i ja, smo učinili sve što je u našoj moći da ih privolimo da ostanu sa nama, ali završilo se uzaludnim pokušajima. Nije se mogao naći dogovor sa onima koji svoju privrženost najuzvišenijim idejama i borbom za opšte dobro, mjere visinom funkcije i mjesečnom apanažom.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.