Категорије
СНП

Zbog neodgovorne vlasti studenti sve više napuštaju Crnu Goru

Međunarodni dan studenata, 17. novembar, i ove godine crnogorski studenti dočekuju sa brojnim problemima, neriješenim pitanjiima i nedoumicama.

Teška finansijska situacija većine građana koji jedva uspijevaju da plate školovanje svojoj djeci, loši uslovi na fakultetima, toliko poznat i razgranat sistem veza i vezica koje vladaju na svim studentskim jedinicama i zahvaljujući kojima neki lakše završavaju studije od ostalih, a kasnije i nalaze zaposlenje, loš položaj UCG na listi svjetskih univerziteta, samo su neki od problema sa kojima se studenti suočavaju.

Položaj studenata još više urušavaju neuspješne reforme koje se svako malo osmišljavaju u kuloarima Ministarstva prosvjete i sprovode na Univerzitetu Crne Gore. Podsjećamo da je nedavno jedva izdejstvovano da studenti magistarskih studija budu oslobođeni izmišljene obaveze plaćanja dodatnih 1.000 eura da bi nastavili školovanje.

Većina studenata još uvijek ćuti i mirno podnosi sve ono što ih decenijama tišti. Svoj bunt izražavaju time što napuštaju Crnu Goru, završavaju studije u inostranstvu, gdje pronalaze zaposlenje i ostaju da žive. Na taj način, dolazi ne samo do depopulacije, već i do toga da država ostaje bez najboljih kadrova na kojima bi trebalo da se temelji njena budućnost.

Socijalistička narodna partija čestita studentima Međunarodni dan studenata, uz želju da već naredni 17. novembar dočekaju mnogo zadovoljniji, u boljim uslovima i bez svakodnevnih briga koje ih udaljavaju od njihovog osnovnog posla – sticanja znanja.

Ipak, apelujemo na njih da shvate da uzeti pasoš u ruke i napustiti zemlju nije jedini način, već da moraju pokazati aktuelnoj vlasti da nisu njena moneta za potkusurivanje i siguran glas koji mogu kupiti za pedeset eura, a nakon toga nastaviti da rade sve ono zbog čega su mladi ljudi primorani da odu sa svojih ognjišta.

Foto – ilustracija: Huff Post Canada

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares