Категорије
Друштво

Dani divljeg šipka okupili brojne izlagače i posjetioce

DANILOVGRAD – U Donjem Zagaraču u petak i subotu održana je po prvi put manifestacija „Dani divljeg šipka”. Manifestaciju je organizovala Mjesna zajednica Zagarač, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Opštine Danilovgrad i lokalne Turističke organizacije, a okupila je veliki broj kako izlagača i mještana, tako i ljubitelja ove čudotvorne voćke.Mještani, ali i brojni gosti, uz pjesmu, druženje, hranu i piće, imali su priliku da probaju najrazličitije domaće proizvode – vina, rakije, likere, pršut, kolače i pite… Ipak, centar pažnje svih bio je divlji šipak, a domaćini su goste dočekali sa tradicionalnim jelom, raštanom.

Revijalna biciklistička trka do Bandića
Organizovana je i revijalna biciklistička trka Donji Zagarač-Bandići. Bobo Milonjić u ime biciklističkog kluba „Džada” saopštio je da se ove godine održava revijalna bicklistička trka kako bi se učesnici upoznali sa ljepotama predjela Zagarča i Bandića.

– Nas oko 15 učesnika, većinom iz biciklističkog kluba „Džada” iz Podgorice, došli smo da podržimo ovu manifestaciju. Ove godine se održava revijalna trka Donji Zagarač-Bandići u dužini od oko 15 kilometara, a za sledeću godinu u planu je da se održi i trka takmičarskog karaktera – najavio je Milonjić.

Raštan spremili za 200 osoba
Jedan od organizatora manifestacije Branko Nikolić, kazao je da se prije pet godina javila inicijativa za ovako nešto.

– Neko ima dan maslina, vina, ukljeva, rakije, a mi smo se odlučili za dan šipka. Prvi put se organizuje, a postaće, nadam se, i tradicija. Spemamo tradicionalno crnogorsko jelo raštan kako bi na domaćinski način dočekali i počastili goste. Raštan je kuvan na domaću kobasicu, slaninu i suvo meso i možemo da dočekamo oko 200 osoba. Manifesstacija je ispunila naša očekivanja jer ima više ljudi nego što smo očekivali – istakao je Nikolić.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.