Категорије
Друштво

Епископ Јоаникије позвао вјерни народ на велики Црквено-народни сабор у Никшићу 21. децембра

Он је најавио организовање, заједно са Високопреосвећеним Митрополитом Амфилохијем, свештенством Митрополије и другим Епархијама, које су присутне у Црној Гори, великог предбожићног народног сабора, који ће се одржати у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, 21. децембра

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је у 24. недјељу по Духовима, на празник Светог мученика Платона, 1. децембра 2019, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Он је топ приликом позвао вјерни народ на  велики Црквено-народни сабор у Никшићу 21. децембра.

Саслуживало је више свештеника и свештеномонаха Епархије уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Епископ Јоаникије, је сабранима саопштио резултате које је Црква постигла у заштити својих права код државе Црне Горе, објављено је на сајту Епрахије.

По ријечима Владике Јоаникија „у правном смислу, апсолутно, потпуно и до краја, је разобличена зла намјера, манифестована, најприје, кроз Нацрт закона о слободи вјере, потом кроз Предлог закона о слободи вјере“, али то, сматра он, није био Нацрт, нити Предлог закона о слободи вјере, него план нове отимачине црквене земље и храмова Божјих.

„Хтјела је наша власт, ја у овом случају не поистовјећујем државу и власт, ми државу поштујемо, поштујемо и власт коју је овај народ изабрао, али смо дужни пред и Богом, и пред свијетом, и пред државом и пред потомством, да бранимо своја права. Без обзира што је на идејном плану, на плану науке и струке, власт потпуно разобличена, она има намјеру да тај закон спроведе“, рекао је владика Јоаникије.

Подсјетио је да је исту намјеру власт имала и љетос, али је, како је казао, зауставио велики Тројчиндански народни скуп у Подгорици.

„Том приликом смо заједнички као архијереји, свештеници, монаси, монахиње, вјерујући народ, и старо и младо, заједно, једним устима подигли глас против неправде. То је скренуло пажњу домаће, а посебно иностране јавности Европе, па чак и Америке, гдје се културни, цивилизовани свијет чуди како неко може Српској православној Цркви, која слави 800 година од утемељења, данас одузимати храмове и принуђавати је да се региструје као секта, као нека новооснована вјерска заједница, да тиме поништи своју историју и све што је радила кроз ових 800 година“, навео је Преосвећени Епископ.

Запитао је како је могуће да се у једној држави дају сва права путем уговора католичкој Цркви, исламској и јеврејској заједници. Са њима је држава потписала уговоре и гарантује им све, а православну Цркву, као најбројнију у Црној Гори и која је стварала ову државу, понижава и доводи у неравноправан положај у односу на претходно поменуте.

„Хтјела је наша власт да се пред свијетом покаже како је демократски расположена, да поштује вјере, његује хармонију међу вјерама и како су све вјере равноправне, па је са овим трима потписала, ето, Јеврејска заједница се у Црној Гори први пут сад појављује и свечано се потписује са њом уговор, и нека, нека потписују. Дакле, хтјела је пред свима, пред Западом, и пред Истоком исламским и пред Јеврејима, да се покаже као веома отворена и благонаклона и да тиме прикрије злу намјеру према СПЦ“, оцијенио је Владика Јоаникије.
По Владикиним ријечима, ових дана, одржан је састанак на коме, ако је ријеч о принципима, о праву, о правди, континуитету православне вјере, која је у Црној Гори толико убједљива и свуда присутна, представници власти нијесу имали шта да кажу.

„Међутим, још више су упорни да спроведу своју намјеру као и остало што су спровели. Како год било, ми се, ако имамо вјере и образа, томе морамо супроставити. Као што су то и наши преци радили. Морамо чувати своју вјеру, и своје храмове, своје светиње. О томе се ради. Није ово никаква борба наша против државе. То је лаж! Ово је борба против неправде! Нападнути смо, морамо се бранити и то нам свако у свијету одобрава, да се бранимо свим могућим цивилизованим и културним средствима. Ми се тако и понашамо“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Он је најавио организовање, заједно са Високопреосвећеним Митрополитом Амфилохијем, свештенством Митрополије и другим Епархијама, које су присутне у Црној Гори, великог предбожићног народног сабора, који ће се одржати у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, 21. децембра

„Да још једном скренемо пажњу домаћој и страној јавности на неправду којој смо изложени, и наравно да још једном потврдимо спремност да ћемо своје светиње бранити, ако буде требало и својим животима. Не можемо допустити да се наша вјера прља и понижава, да се газе завјештања наших Светих предака“, поручио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Преосвећени Епископ је устврдио да у свему овоме постоји још једна зла намјера за шта, како је навео, има доказе. Припремљени закон, напоменуо је он, неће моћи да се примјењује, без обзира да ли ће проћи или не, али то властима није много ни важно.

Ријечи за које сам спреман да одговарам

„Само да прође, било како, да би помогли Албанцима на Косову и Метохији да, по истом принципу, донесу закон којим би одузели све светиње СПЦ и приписали њима, на квази-државу. Ево, нека ме било ко демантује, спреман сам за ове ријечи да одговарам. Ово су тешке ријечи, али нека ме демантују за ово“.

„О томе се ради и зато још једном морамо скренути пажњу. Прошли скуп у Подгорици, који је био масован, и овај у Никшићу треба да буде, такође, је скренуо пажњу Европе, па је дошло десетак дипломата, дали су врло позитивне изјаве,  културни свијет се пита како може једна секуларна држава да отима храмове, шта ће њој храмови и за шта ће да служе“, казао је Владика будимљанско-никшићки.
Додао је да немају никаквог основа да то раде, а познато је да онај ко је власник има право да одреди чему ће, оно што му припада, служити.

„Ми не можемо дозволити да се оно што је власништво Цркве, што је Цркви завјештано, преда у руке једне секуларне, односно, безбожне власти. То не смијемо дозволити као народ, ми, свештенство и монаштво, видимо да нас наш народ подржава и то утврђује наше заједништво, нашу чврстину. То и други виде, да је овдје Црква јака, да је вјера јака, а држава се боји што је Црква и вјера јака, па  се боји да ће Црква угрозити државу. Никада Црква неће угрозити државу. Може да угрози неправду, зло, отимачину и пљачку, а ми се увијек морамо борити за оно што је народу потребно“.

„Умјесто да се наше власти позабрину што се испразни сјевер, што оде народ, што се толико лоше прича, сваког дана, о понашању државних функционера, па да заведе реда и обрати пажњу на омладину да не бјежи и однарођује се, пуста села, пусте куће. Томе би требали да се забринемо сви, а понајвише власт која може да учини за народ. Али, они имају преча посла“, бесједио је Епископ Јоаникије.

Свету Архијерејску Литургију, 21. децембра, у 9 часова, служиће више Архијереја заједно са Митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем и свештенством.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.