Категорије
Друштво

Protest ispred Opštine za spas Lještanice

MJEŠTANI I EKOLOŠKI AKTIVISTI POZIVAJU GRAĐANE DA 17. DECEMBRA DOĐU NA JAVNU RASPRAVU I SPRIJEČE IZGRADNJU MINI-ELEKTRANE

BIJELO POLjE – Građani bjelopoljske opštine, bilo gdje da žive, uključiće se u borbu za spas rijeke Lještanice, na kojoj se planiran izgradnja mini- hidroelektrane. Svim pravnim sredstvima branićemo Lještanicu, tražeći od Vlade da obustavi koncesiju i zaštiti rijeku -poručio je ekološki aktivista Denis Mekić.

On je pozvao sve dobronamjerne ljude da se pridruže velikom ekološkom protestu koji je zakazan za 17. decembar ispred zgrade Opštine Bijelo Polje, nakon javne rasprave, koja je istog dana zakazana u sali SO, s početkom u 10 sati.

-Nakon pobjede građana koji su spasili Bistricu od devastacije, nastavićemo da se borimo do kraja, svim sredstvima, da spriječimo uništavanje prirode i ubiranje profita eksploatacijom vodnih resursa naše dragocjene rijeke. Lještanica je turistička atrakcija i rijeka od koje lokalno stanovništvo ima bezbroj turističkih i poljoprivrednih blagodati u kojima treba da uživaju i naredne generacije. Ona ne smije služiti da napuni džepove povlašćenim tajkunima, istakao je Mekić.

On je pozvao sugrađane da dođu na javnu raspravu kako bi svi zajedno argumentima dokazali nepravilnosti u elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu.

Nataša Kovačević iz NVO „Grin Houm”, koja je sa saradnicima nedavno posjetila Lijesku i dala podršku mještanima tog kraja, kazala je tom prilikom da je Lještanica rijeka koja zaslužuje da bude zaštićeno područje, najmanje spomenik prirode.

-Ovdje je pitka, pijaća voda, čiji status nije potrebno ni dokazivati. U proteklom periodu smo prikupljali potpise za peticiju kojom tražimo uvođenje trajnog moratorijuma na izgradnju mHE-kazala je Kovačevićeva.

Mještanin Milun Damjanović poručio je da će se svim legalnim sredstvima boriti i da neće dozvoliti da se voda uvodi u cijevi pet kilometara od izvora. Kako je poručio, niko nema pravo da budućim generacijama uskrati blagodati Lještanice.

-Dosad smo organizovali nekoliko skupova, na koje su dolazili i gosti, pa se nadamo da će nam i oni pomoći u zaštiti rijeke. Nemamo pravo da dozvolimo da neko uništi ono što su nama naši preci ostavili, ne smijemo dozvoliti da selo ostane bez rijeke koja je izvor života. Zbog toga se spremamo da na dan kad se bude vodila javna rasprava masovno dođemo ili u salu ili ispred zgrade Opštine -rekao je Damjanović.

Ovaj profesor matematike kaže da od rijeke nad kojom se nadvija opasnost zavisi dosta ljudi. Mnoga domaćinstva iz nje dovode vodu za piće, stoka u njoj gasi žeđ.

-Vodu za piće odatle koristi sigurno tridesetak porodica. Takođe, rijeka je bogata ribom, koja ne bi opstala izgradnjom mini-hidroelektrane, naglasio je Damjanović.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.