Категорије
СНП

Odlazak ljekara prijeti da dovede do kolapsa sistema

Mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada

Crnogorsko zdravstvo već godinama kuburi sa brojem doktora i ostalog medicinskog osoblja. Samo u poslednjih nekoliko godina Crnu Goru je napustilo preko stotinu ljekara, a prema najavama iz Sindikata doktora medicine, još njih dvadesetak se sprema da ode iz države.

Naši mladi zdravstveni radnici u najvećoj mjeri odlaze u Njemačku, u kojoj će u martu naredne godine na snagu stupiti zakon prema kojem se više neće primjenjivati pravilo da prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije.

Dakle, dok naši ljekari, a takođe i prosvjetari muku muče da obezbijede pristojne plate i krov nad glavom, visoki državni funkcioneri primaju basnoslovne zarade i dobijaju po nekoliko stanova od države, odnosno na račun građana.

Istovremeno, mladi se ne usuđuju da stupe u brak jer, bez posla ili sa nesigurnim radnim mjestom, platama koje kasne i doprinosima koji im se ne uplaćuju, ne mogu da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje donosi savremeni način života.

Djeca, jedna od najranjivijih kategorija stanovništva, zakinuta su za dječiji dodatak koji bi roditeljima olakšao makar dio brige za njih.

Socijalistička narodna partija, koja se od osnivanja bori za društvo jednakih šansi i solidarnosti, smatra da se diskriminacija koju vlast godinama sprovodi ne smije nastaviti. Ukoliko ne dođe do prijeko potrebnih promjena crnogorsko društvo će doći do tačke bez povratka jer neće imati ko da nas liječi, a našu djecu ko da uči.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.