Категорије
Актуелно

Joanikije: Nastavljamo našu borbu svakako protiv zla i nepravde, a naročito protiv skrnavljenja svetinja

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da su u Parlamentu sahranjeni pravo i pravda i poručio da će Mitropolija crnogorsko-primorska nastaviti svoju borbu protiv zla i nepravde.

To je kazao nakon što su u Skupštini, skoro tri sata poslije ponoći, poslanici vladajuće koalicije izglasali Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Evo, draga braćo i sestre, mi smo večeras ovdje bili kao na pokajanju, kao na sahrani. Sahranjena je pravda i sahranjen je pravni poredak Crne Gore. Sa ovako usvojenim Zakonom, sa tako loše sročenim Zakonom”, kazao je episkop Joanikije.

On se zahvalio “našem čestitom narodu koji je dao podršku svojoj Crkvi”.

“Ne samo što dolazi redovno na bogosluženja i kad pristupa ćivotu Svetog Vasilija, nego i što je istrajao do kraja u ovoj zakonitoj i borbi protiv nepravde, dostojanstveno, hrišćanski izražavajući do kraja svoje neslaganje. Možemo reći, neka su usvojili, taj zakon je već propao, već je mrtvo slovo na papiru. Neka su oni živi i zdravi, ali nigdje u svijetu nema da se zakon o slobodi vjere usvaja na ovakav način”, rekao je on.

Kazao je i da to znači da borba nije prestala, već da će samo poprimiti malo drugačije oblike:

“Mi ćemo se organizovati. U svim krajevima, u svim gradovima, i u svim selima, formiraćemo odbore i bratstva za odbranu svetinja. Ne možemo dopustiti da svetinje koje su naši preci Bogu posećivali da se one skrnave i da panu u ruke bezbožnika. To neće biti”, rekao je Joanikije.

On je kazao da “smo naučili da se borimo i glave dajemo za svoje svetinje, ali da iako ne želimo da pravimo razdore među braćom, moramo, kad se braća ovako ponašaju, tome zlu dati otpor”.

“Mi smo sa ovim potvrdili naš karakter iako smo, rekla bi se, ovu bitku izgubili, ali ovo je velika moralna pobjeda i da vas zamolim da taj kapital moralne pobjede koja ostaje za vjekove, sačuvamo. Ono što je danas govorio otac Predrag Šćepanović i da ove ljude koji rade svoj posao ni u čemu ne osudimo, ali da znamo ko je ovo zlo zameo u Crnoj Gori”, kazao je Joanikije.

On je zamolio okupljene vjernike i sveštenstvo da se dostojanstveno u miru, kako su i došli iz Hrama Hristovog Vaskrsenja vrate u podgorički hram i tamo pomole Bogu.

“Mi ćemo našu borbu svakako protiv zla i nepravde, a naročito protiv skrnavljenja svetinja, nastaviti, i ako se budemo borili kao hrišćani svakako i dobiti, a već smo mnogo dobili. Ova naša borba nas je mnogo osnažila, a oni koji su na ovakav način usvojili jedan zakon, i to zakon o slobodi vjere, ja mislim da su već sami sebi rupu veliku iskopali. Кako činili tako im Bog dao. Amin”, poručio je Jonikije.

Izvor: Borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.