Категорије
СНП

Kuda ćete s kletvom prađedovskom?

Dragan Vukić, sekretar IO GO SNP CG

Ponovo smo u noći usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti bili svjedoci još jednog demonstriranja sile od strane vlasti, još jednog pokušaja da se uguši ljudska riječ, vapaj za pravdom i krik za moralnim principima.

Umjesto da se u društvu, opterećenom podjelama, uspostavi i zaživi dijalog i poradi zajednički na strategiji izlaska iz duboke društveno-ekonomske krize, aktuelna vlast primijenila je silu prema političkim neistomišljenicima kako bi odnijela, po njihovom mišljenju, još jednu pobjedu, a po našem, napravila još jedan korak ka dnu bezdana u koji nas je odavno uvukla.

Crna je ovo zemlja u kojoj se moraju hapsiti građani i predstavnici naroda, u kojoj vlast ne želi postići dijalog, u kojoj sveštenici služe moleban na ulici, dok na pola metra od njih policajci „čuvaju bezbjednost države“. Glas naroda je pokazao snagu i ljubav prema pravoslavlju i crkvi. Nažalost, ni ova molitva nije urazumila one koji su na vlasti, a koji se vode samo ličnim interesima i ne brinu za narod i njegove potrebe.

Godinama nas ova vlast ponižava, kidiše na našu istoriju, na jezik, simbole; pokušavaju da nam ubiju nadu i sve ono za šta smo se zalagali i što nas je održalo. One tužne noći su, uz kordone policije koji su bili opremljeni kao da je ratno stanje u Crnoj Gori, izglasali pod okriljem noći, u sablasnoj atmosferi Skupštine Crne Gore, sramni zakon kojim udaraju na ono najsvetije i najčistije što imamo. Tim zakonom oni otimaju imovinu naše crkve pravoslavne, gaze naše korijene i vjeru prađedovsku.

Iako su izglasali zakon, narod će podići glavu jer ćutanja je bilo i previše! Skupiće snagu, naći će način da kaže „NE“ daljoj trgovini i rasprodaji teritorije Crne Gore, otimanju crkvene imovine jer, u protivnom, može se dogoditi da nam uskoro otmu crkve i grobove naših predaka, a kad njih ne bude, neće biti ni nas.

Na kraju, pitam one što su one noći bili ZA – „kuda ćete s kletvom prađedovskom“?

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.