Категорије
СНП

Od Vlade nula eura za 18 predloženih projekata

MILOSAVA PAUNOVIĆ (SNP) TVRDI DA DRŽAVA DISKRIMINIŠE GRAD NA LIMU KADA SU KAPITALNE INVESTICIJE U PITANJU

Predsjednica Odborničkog kluba SNP-a Milosava Paunović ocijenila je da Vlada Crne Gore vodi diskriminatorsku politiku prema Beranama kada je u pitanju finansiranje kapitalnih projekata. Ona je kazala da su za sledeću godinu iz državne kase za kapitalne investicije opredijeljena zanemarljiva sredstva, i pored toga što je lokalna uprava pokazala da domaćinski upravlja povjerenim sredstvima..

-I pored toga što je dokazano da Opština Berane krajnje racionalno raspolaže sa finansijama, što potvrđuje i izvještaj Državne revizorske institucije Vlada Crne Gore opredijelila joj je za narednu godinu samo 200.000 eura kroz kapitalni budžet što je najmanje dosad. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Da li zato što je ovdje na vlasti opozicija, ili zato što je izborna godina, ili zato što predsjednik države naše građane ne smatra građanima Crne Gore, zbog toga, što, kako je i sam izjavio, nije uspio da ih na prethodnim lokalnim izborima vrati Crnoj Gori – istakla je Paunović.

Ona je podsjetila da Vlada nije uvrstila u realizaciju budžeta za narednu godinu ni jedan od osamnaest prioritetnih projekata koje je predložila Opština Berane. Nije podržala izgradnju dva mosta na Limu, kao ni izgradnju ZOO vrta i reciklažnog dvorišta. Kod Vlade nijsu prošli ni projekati rekonstrukcije gradskog trga, sanacije Polimske ulice, izgradnje nove zgrade Centra za kulturu, izgradnje otvorenog bazena, kao ni izgradnje puta Lubnice – Mojkovac. Vlada je, između ostalog, odbila da finansijski pomogne i uređenje biznis zone, izradu projektne dokumentacije za regulaciju korita rijeke Bistrica i izgradnju dječijeg vrtića.

– Tačno po nula eura nam je opredijeljeno za kulturu, zdravstvo, turizam, objekte socijalnog staranja, dok su ostale opštine dobile značajne iznose za ove oblasti. To samo po sebi govori koliko država vodi računa o ravnomjernom regionačnom razvoju Crne Gore. Umjesto da nam gradi nove sadržaje država na ovaj način, kroz centralizaciju svoje moći, guši razvoj Berana – tvrdi Paunović.

No, i pored toga, kako je navela, Opština Berane redovno servisira svoje obaveze.

– Opština Berane, i pored otežavajućih okolnosti, redovno izmiruje sve svoje obaveze prema državi. Izmiruje sve dugove iz predhodnog perioda, kao i obaveze po reprogramu. Redovno isplaćuje sve zarade zaposlenima sa doprinosima. I umjesto da to država prepozna kao pozitivnu praksu, ona kažnjava Berane na jedan krajnje neprimjeren način – istakla je Paunović.


Za šest godina dupliran budžet
Milosava Paunović ističe da je budžet Opštine Berane dupliran u odnosu na period kada je DPS vršio vlast.

-Budžet Opštine za narednu godinu iznosi 12,5 miliona eura, što je duplo više u odnosu na na period od prije šest godina kada je Beranama upravljao DPS. I to je potvrda koliko su se predstavnici lokalne uprave trudili da uvećaju prihode i udovolje naraslim potrebama građana. Dovoljno je reći da će lokalna uprava ove godine najveći dio sredstava opredijeliti za lokalnu infrastrukturu, i to preko dva miliona, i shvatiti da je ponuđeni budžet razvojni. To je, zaista, uspjeh, tim prije kad se zna da Opština izdvaja značajna sredstva za otplatu dugova koje je građanima u nasledstvo ostavio DPS – istakla je Paunović.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.