Категорије
Актуелно

Građani Herceg Novog sabrani u očuvanju crkve i vjere

I večeras su se u hramu Vaznesenja Gospodnjeg sabrali građani  Herceg Novog na molebanu kako bi pokazali da ne prihvataju  Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji je krajem prošle godine usvojen u Skupštini Crne Gore. U besjedi protojerej stavrofor  Predrag Vidaković je poručio da molitvama i sabranjem, narod čuva vjeru i crkvu svoju.

-I mi ovdje molitveno se sabiramo svakog dana i svi znamo razlog zbog čega. Najvažnije je da nas je promisao Božija ovdje sabrala da budemo jedinstveni u vjeri našoj, da budemo saborno ovdje svi zajedno, da branimo našim molitvama časno i dostojanstveno, kao pravi Hrišćani i kao svi naši preci, što su na ovakav dostojanstven način branili vjeru i crkvu svoju, grobove svojih predaka. I uvijek je bila crkva odbranjena. Zato smo i  mi ovdje sabrani sa porukom onima koji su donijeli ovaj nakaradni Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Ovdje smo najprije da podržimo našeg neumornog starca, velikog duhovnika Mitropolita Amfilohija, da podržimo naše vladike Joanikija i Metodija, da podržimo naše episkope, da podržimo i sveštenstvo ali svi zajedno, što je najvažnije da se Bogu molimo i da ne posustanemo. A posustati nećemo ako ovako budemo sabirani, bez ikakvih incidenata, bez mržnje, čak ni prema onima koji žele da nas progone- rekao je otac Vidaković.

Iz crkve na Toploj krenula je protestna litija Njegoševom ulicom do crkve Sv. Arhanđela na Belavisti. U koloni, predvođeni novskim sveštenstvom, prema procjenama,  bilo je oko 5.000 građana, a među njima čelnici lokalne uprave, potpredsjednici opštine Danijela Đurović i Miloš Konjević.

-U Banjanima u Počekovićima stoji čitava crkva, u Žudojevcima na drugoj strani Trebišnice stoji razrušena crkva ali živa. Sveti Ignjatije Bogonosac je rekao: “Svi sledujte episkope kao Isus Hristos Ocu. Tamo gdje je episkop tamo neka je i mnoštvo naroda”. I tako je danas ostvareno u Crnoj Gori, ostvarene su riječi Svetog Ignjatija, tako kako je kazao svetitelj. Narod, najprije mladi koji čuju govor zemlje, oni iziđoše za episkopom. Naši episkopi nisu etablirane ličnosti  koji svijet posmatraju iz udobnih kabineta, naša crkva je danas na ulicama. Naši episkopi su na ulici kao prvi episkopi crkve Hristove, na ulici i na gori, tamo gdje se životom štiti svetinja. Ovo je sve moralo da se dogodi na Božić u dane zimske studeni i Ostroški svetitelj je svojom rukom u zavještajnom pismu zapisao da je oganj vjere razgorijevao u studenoj svetinje toploti. Vi ste djeca Vizantije i naroda koji je ne samo svetom rukom Svtoga Save, zato je ona i sačuvana, preuzeo vladičanski štap i državne insignije razorene države i crkve istočnih Romeja, već snagom cijelog naroda pridržao univerzalnu crkvu. Ubjeđen sam da je to Sava 1219. godine rekao vizantijskom caru i patrijarhu i mi pridržavanjem univerzalne crkve štitimo mnogo veću tekovinu. Režim tačkom 11 hoće da odsječe glavu srpske crkve, svetu Pećku matičnu crkvu, Beogradsku patrijaršiju, ma gdje da se ona nalazila. Uvijek i rado govorimo o Petrovićima, mitropolitima cetinjskim iz roda Petrovića, a gdje su one desetine prethodnika. Svi su ustoličeni od srpskih patrijaraha, ako neko nije pošao u Rusiju, da tamo bude ustoličen. Nikada nije kidana nit svetinje. Kada pođete sa vrha Crne Gore na niže ka Boki, Đurđevi stupovi koje su podigli prvi nastavljači Svetoga Nemanje, krenete dalje ka središnjem dijelu Crne Gore ka kanjonu Morače – manastir Svetoupspenjski, isto tako postoje sačuvani ktitorski natpisi. A onda kroz Boku…. Svetim Savom ustanovljena Zetska episkopija, pa Savina… Crkva je jedna, saborna, univerzalna, apostolska. Danas Herceg Novi stoji na braniku Svete saborne i apostolske, konstatinopoljske, jerusalimske crkve pravoslavne. Nastavimo tako, gospodstveno, uporno, postojano i to će biti dovoljno, kazao je dr Goran Komar.

Kako je najavljeno moleban će sutra biti služen u 17 sati u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, uslijediće litija do crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti.

Izvor: http://radiohercegnovi.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.