Категорије
Актуелно

HILJADE NOVLJANA I VEČERAS U MOLEBNOM HODU U ODBRANI SVETINJA I ISTINE

Završna poruka protojereja  Papića bila je: Mnogi kažu da je ovo jedan od najtužnijih Božića, ali to nije istina.

-Božić ne može biti tužan jer moramo imati na umu da je Božić dolazak i javljanje Boga kao  Bogomladenca. Bog pohodi narod svoj, Bog donosi nadu čovjeku, Bog svojim rođenjem unosi svjetlost u ovaj svijet.To imajmo na umu i radujmo se i veselimo se, rekao je Papić.

Pred hramom Svetog arhangela Mihaila, okupljenim učesnicima molebne šetnje obratio se protojerej Nebojša Vulović.

-Svako kada je teško  prizvaće u pomoć majku. Tako i mi,  svi zajedno, prizivamo našu majku, Presvetu Bogorodicu, na ovim molebanima i tražimo od nje pomoć, milost, da ih spusti na sve nas i sav ovaj narod da bi izašli kao pobjednici iz ovih nevolja. Ona će čuti naš glas, vapaj i ona će nam vjerujem, i svi ovdje sabrani, svi  naši ljudi po svijetu koji se mole, presveta Bogomajka će nam pomoći. Molite se braćo i sestre. Od vike, od urlikanja i buke nema ništa. Post i molitva to je ono što nam u ovom  trenutku treba. Treba nam da budemo svi kao jedno, da budemo svi oni koji će sa radošću dočekati Božićno jutro gdje  će nas Hristos obdariti svakim istinskim dobrom, poručio je protojerej Vulović.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti  izazvao je  ogorčenje i zabrinutost pravoslavnih vjernika ne samo srpske vec i drugih pravoslavnih  crkava, rekao je između ostalog Nebojša Rašo i dodao da za to ima više razloga.

– Država je navodno zabrinuta za stanje kulturnih dobara i imovine, a vlast je ta koja ne vodi brigu o zadužbinama u Herceg Novom, ocijenio je Rašo i podsjetio da se   31. januara navršava  162 godine od otvaranja Srpske pomorske zakladne škole u Srbini.

-Ova škola, ponos svakog Novljanina, danas je nemarom vlasti pretvorena u ruševinu. U mnogo boljem položaju nisu ni druge zadužbine. Od koncentracionog logora na Mamuli napravili su hotel. I kako će takva vlast da se brine i obnavlja hramove. Srpska crkva je uvijek bila izložena progonu ali niko jos nije pokušao  da joj  mimo svih istorijskih i katastarskih činjenica otme cijelu imovinu. Još jednom smo svjedoci turske sile, mletačke i latinske lukave politike,  austrijske dvoličnosti, a danas kroz licemjerje EU koja ćuti pred gaženjem osnovnih prava možemo samo zamisliti kakva bi bila njihova reakcija da je Srbija donijela ovakav zakon. Novljani,vi ovim okupljanjem  branite naše svetinje i naše hramove ali i Ustav Crne Gore i vaša ustavna prava, ustvrdio je Rašo.

I molebanu i molebnom hodu Njegoševom ulicom do crkve Svetog arhanđela Mihaila prisustvovala je i potpredsednica hercegnovske opštine Danijela Đurović.

Jednako odlučni i dostojanstveni u odbrani svetinja  Novljani će krenuti i sutra. Moleban je u 17 sati u hramu Svetog Spasa a molebni hod planiran je prema Igalu.

Izvor: https://radiohercegnovi.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.