Категорије
Друштво

Za stanove sredstva iz budžeta i od donatora

OPŠTINA HERCEG NOVI PRIPREMILA LOKALNI PROGRAM SOCIJALNOG STANOVANJA OD 2020. DO 2021. GODINE

HERCEG NOVI – Na narednom zasijednju Skupštine opštine Herceg Novi odbornici bi trebalo da usvoje odluku o donošenju Lokalnog programa socijalnog stanovanja za period od 2020. do 2021. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, Opština je prepoznala problem u oblasti socijalnog stanovanja i iskazala spremnost za zajedničkim rješavanjem ovog problema pruži maksimalnu podršku u cilju unapređenja uslova stanovanja svojih građana.Kako navode u Lokalnom programu socijalnog stanovanja, od 2014. do 2019. godine podnijeto je 80 zahtjeva lica u stanju socijalne potrebe za rješavanje stambenog pitanja.

O realizaciji Lokalnog programa stanovanja staraće se Sekretarijat za lokalnu samoupravu.

Sekretarka Vesna Samardžić kaže da je riječ o krovnom dokumentu koji se odnosi na Opštinu i sve one mogućnosti, odnosno aktivnosti koje će ona da sprovodi.

– Plan je i zakonska obaveza i pruža mogućnost učešća opštine po raznim modalitetima i to je samo jedan dokument koji će unaprijediti rad u toj oblasti. Kada su u pitanju osobe u stanju socijalne potrebe, stanovanje je nešto što je najbitnije, životno i egzistencijalno pitanje, a Opština će pokušati u granicama svojih mogućnosti da da značajan doprinos kada je ovaj segment u pitanju – poručila je Samardžić.

Modeli razvoja socijalnog stanovanja koje predviđa Lokalni program socijalnog stanovanja su: ustupanje građevinskog zemljišta i komunalno opremanje za izgradnju novih stambenih jedinica za socijalno stanovanje čija se izgradnja finansira iz državnih sredstava, međunarodnih fondova, donacija i putem privatno-javnog partnerstva, podrška u finansiranju kroz donatorske programe, dodjela korišćenja zemljišta za izgradnju stambenih objekata, podrška u sufinansiranju stambenog zbrinjavanja kroz kupovinu ili izgradnju novog, odnosno rekonstrukciju postojećeg stambenog objekata.

Prema podacima Centra za socijalni rad za 2018. godinu, u Herceg Novom je 50 porodica korisnika matarijalnog obezbjeđenja porodice(MOP-a), 113 je korisnika lične invalidnine i 387 korisnika dodatka za njegu i pomoć. Iz opštinskog udruženja penzionera navode da na teritoriji opštine ima 90 penzionerskih domaćinstava koja nemaju riješeno stambeno pitanje. U opštini ima i 15 romskih porodica bez rješenog stambenog pitanja. U organima lokalne uprave i javnim preduzećima i ustanovama čiji je Opština osnivač, 97 zaposlenih je bez stana.


Podstanara 1.400, a 401 osoba stanuje kod roditelja
Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva iz 2011.godine u Herceg Novom je 1.400 podstanara, dok 401 lice stanuje kod roditelja.Na teritoriji opštine je ukupno 24.287 stambenih jedinica, od kojih se za stanovanje koristi 10.744, a 115 za stanovanje i obavljanje djelatnosti, 4.266 stanova je privremeno nenastanjeno, a 8.408 stanova je samo za sezonsko korišćenje. U vlasništvu Opštine su 52 stambene jedinice, od kojih su 32 stana u dvije stambene zgrade u Meljinama za potrebe raseljenih i interno raseljenih lica, a 10 stanova različitih kvadratura je u Igalu, na Toploj, Savini, Meljinama i Zelenici.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.