Категорије
СНП

Novinari u CG svoj Dan obilježavaju u nikad gorem ambijentu

Socijalistička narodna partija svim poslenicima javne riječi čestita 23. januar – Dan novinara Crne Gore. Ovaj značajan datum novinari i mediji obilježavaju u nikad gorem ambijentu, koji karakterišu loši uslovi za rad, niske plate, te ugrožene slobode koje su osnovni preduslov za adekvatno obavljanje ovog teškog i važnog posla.

Poznato je da se crnogorsko novinarstvo već decenijama bori sa pritiscima svake vrste, od finansijskih do onih koji se, nažalost, završavaju ugrožavanjem prava na život. Tako i dan-danas nemamo saznanja ko je ubio Duška Jovanovića, ko je ranio Oliveru Lakić, ko je pokušao da ubije Tufika Softića, itd.

Državni zvaničnici su, kao i uvijek, puni lijepih želja, ali i dalje ne čine ništa konkretno da obezbijede osnovne medijske slobode. Naprotiv, u skorije vrijeme su još više pojačali pritisak na medije, pa su se tako troje novinara nedavno našli iza rešetaka zbog navodnog širenja panike i uznemiravanja javnosti.

Na taj način vlastodršci vrše direktnu cenzuru, ali i zastrašuju ostale novinare šaljući im jasnu poruku da ubuduće paze kako će pisati i izvještavati jer mogu doživjeti istu sudbinu kao njihove kolege. Time se kod novinara pokušavaju stvoriti dodatan strah i tenzija, te sklonost ka autocenzuri.

Uloga medija je naročito važna na planu promovisanja principa jednakosti, demokratičnosti i tolerancije, kao osnovnih vrijednosti savremenog svijeta. Oni su neophodan korektivni faktor svakog demokratskog društva, koji skreće pažnju javnosti na nedostatke i devijacije, podstiče promjene i traži odgovore na ključna pitanja koja su bitna za građane.

Socijalistička narodna partija želi da crnogorski novinari u narednom periodu budu mnogo zadovoljniji svojim statusom, relaksirani od pritisaka i slobodni da svoj posao rade na najbolji mogući način, a sve u cilju pravilnog informisanja javnosti. Na tom putu mogu računati na našu bezrezervnu podršku i pomoć.

Foto – ilustracija: PR News

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.