Категорије
СНП

Nastavlja se bahacenje niksickih funkcionera

Saopštenje za javnost OO SNP Nikšić

Dok službenicima i namještenicima lokalne uprave u Opštini Nikšić već više od 12 godina nijesu povećavane zarade, ne rešavaju se stambena pitanja zaposlenih, ne isplaćuju jubilarne nagrade i slično, pojedini opštinski funkcioneri imaju primanja na kojima bi im pozavidjeli zaposleni u mnogo razvijenijim sredinama nego što je Nikšić.

Poznato je da u Crnoj Gori preko 370 hiljada stanovnika živi od mjesečne zarade manje od 300 eura. S druge strane, na primjer, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović prima najveću zaradu od svih predsjednika opština u Crnoj Gori. Svojim bliskim saradnicima je u poslednjih par godina povećao primanja i do 90 posto i ona se kreću oko 1.300 eura za pojedine rukovodioce.

Najočitiji primjer kako opštinski funkcioneri dijele sudbinu zaposlenih u organima lokalne uprave i svih građana Nikšića je i primjer predsjednika SO Nikšić Radivoja Lale Nikčevića.

Naime, ovaj doskorašnji poslanik i predsjednik Administrativnog odbora u Skupštini Crne Gore ima ukupna godišnja primanja svog četvoročlanog porodičnog gazdinstva za 2018. godinu u iznosu od 57.588 eura ili 16 puta više nego što to ima velika većina zaposlenih i penzionera u Crnoj Gori, čiji godišnji prihodi po osnovu zarada ne prelazi ni 3.600 eura.

Predsjednik skupštine je po dostupnim podacima „zaradio“ po osnovu osnovne zarade 34. 404 eura, dok su preostala njegova tri člana domaćinstva zaradili za godinu dana „svega“ 23. 184 eura. Dakle, prosječno mjesečno primanje ovog funkcionera-penzionera je 2. 867 eura.

Posebno je interesantna činjenica da je porodici Lale Nikčevića mjesečni budžet iz godine u godinu rastao, dok su većini crnogorskih građana mjesečni prihodi isti iz godine u godinu.

Većina penzionera u Nikšiću za razliku od ovog penzionera- funkcionera, rade na crno kako bi prehranili svoje porodice. Za par eura dnevno rade kao taksisti, stražari, fizički radnici na gradilištima a njihove kćeri i sinovi za satnicu od jednog eura rade kao konobari, šankeri, taksisti i drugo. Za to vrijeme Radivoje Lala Nikčević kao penzioner-funkcioner ima primanja po tri osnova. Dakle, kao bivši poslanik, sadašnji predsjednik SO i odbornik DPS-a.

Ako je suditi po primanjima opštinskih funkcionera i rukovodećih lica Opštine Nikšić, ova opština je odavno dostigla stepen razvijenosti zapadnih zemalja.

S druge strane, po stanju privrede i drugih oblasti društvenog života a posebno standarda zaposlenih i ostalog stanovništva, Nikšić je na najnižem mjestu društveno-ekonomske ljestvice u Crnoj Gori.

Do kada će trajati bahaćenje nikšićkih opštinskih funkcionera, ostaje da vidimo. Vjerujemo da će građani i ovo imati u vidu kada budu zaokruživali one kojima će ukazati povjerenje na narednim izborima.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.