Категорије
Актуелно

Светосавска академија у знаку јубилеја – 20 година академије и 800 година Епархије

У организацији Епархије Будимљанско – никшићке и Црквене општине нашег града, а уз подршку Општине Беране, у пуној сали Центра за културу одржана је синоћ двадесета по реду Светосавска академија.

Сабрање је и ове године благословио епископ Будимљанско – никшићки Г. Јоаникије, који је поздравио госте академије, свештенство, монаштво, предсједника општине Драгослава Шћекића и предсједника СО Беране Новицу Обрадовића са сарадницима, као и бројне грађане.

Светосавска академија у знаку јубилеја - 20 година академије и 800 година Епархије

„Драга браћо и сестре славимо значајан јубилеј који је започео прошле године. Тада смо прославили осам вјекова од аутокефалности Жичке архиепископије Српске православне цркве. Ове године прослављамо оснивање светосавских епископија, међу којима је и Будимљанско – никшићка, које је Свети Сава основао 1220. године, као и крунисање Стефана Првовјенчаног“, казао је владика Јоаникије и наставио:

„Свети Сава је утемељио духовно српски народ. Прије свега као апостол Христов који је свједочио јеванђеље божје својим животом, ријечима и дјелима. Он је као човјек високе просвјећености утемељио и српску писменост, књижевност. Успоставио најозбиљније стандарде у живопсиу, архитектури и осталим умјетностима. Дао српском народу преко својих правних списа право и правду. Једном ријечју покренуо је све таленте свога рода“, подвукао је владика.

И ових дана, како је казао, идемо јеванђељским, односно Савиним ходом штитећи оне вриједности које је он тако блисатво и снажно назначио и даровао своме роду, а које смо ми као народ вјековима његовали и унапређивали.

Црна Гора која је ознамењена Савиним дјелом и стопама, као и његовим наследницима. Међу њима свакако треба да поменемо Његоша, Марка Миљанова и Мојсија Зечевића. Црна Гора у ове светосавске дане показује своје право лице. Дјеца Светог Саве иду његовим путем борећи се против неправде„, нагласио је владика.

На крају је честитао вјерницима православне вјероисповјести светосавске дане и уједно се захвалио за подршку коју показују ових дана својој цркви, својим свецима и своме потомству.

Светосавска академија у знаку јубилеја - 20 година академије и 800 година Епархије

У програму су учествовали мр Милорад Дуртовић – књижевни критичар, Црквени хор “Света мати Анастасија”, музички састав „Ступови“, гуслар Бошко Вујачић, вокалне солисткиње Јелена Ристић и Ања Боричић, као и рецитатор Василије Лекић.

Подсјећамо, Српска православна црква прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Управо због тога, тај дан се обиљежава као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.