Категорије
СНП

Predsjedavajuci Ustavnog suda je funkcija izmisljena za potrebe vlasti

Groznica koja trese Crnu Goru već neko vrijeme ne jenjava. Doprinos haotičnom stanju koje uznemirava javnost dala je i institucija koja to nikako nije smjela. Naime, Ustavni sud je za predsjedavajućeg sudiju s ovlašćenjima predsjednika, nakon četiri neuspješna kruga glasanja, izabrao Desanku Lopičić, nekadašnju predsjednicu tog suda.

Funkcija predsjedavajućeg sudije nije predviđena ni Ustavom, ni Zakonom o Ustavnom sudu, a u obrazloženju ove ustanove navodi se da je izbor Lopičićke učinjen „u skladu sa ranijom sopstvenom praksom i ustavno-sudskom praksom u okruženju“.

Postavlja se pitanje koja je to praksa i da li je zakonito na ovakav način prekrajati sastav jedne od najvažnijih sudskih instanci u državi.

Sasvim je jasno da se radi o novoj funkciji, izmišljenoj za potrebe vlasti i aktuelnog trenutka, te da buduće odluke ovog suda neće biti legalne i kao takve neće doprinositi daljem razvoju koncepta vladavine prava. Naprotiv.

Još je problematičnije to što se cijela ova šarada dešava u izbornoj godini, nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiju bi usklađenost sa najvišim pravnim aktom trebalo da ocjenjuje upravo Ustavni sud.

Takođe, Ustavni sud je poslednja instanca pred kojom građani mogu braniti svoja prava, prije nego što se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je, kao što je poznato, zatrpan predstavkama iz Crne Gore.

Dakle, nakon nezakonitog izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, opstanka na čelu VDT-a Ivice Stankovića koji je pod teretom optužbi za korupciju, cirkusa koji svako malo priređuje Milivoje Katnić, dodatno unižavajući tužilačku profesiju, dobili smo i nezakonito izabranog predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda.

Crna Gora, lider u regionu, kako to smiješno zvuči.

Foto: Aktuelno.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.