Категорије
Актуелно

Признање Амфилохију и Јоаникију: Величанственим литијама оживјели косовски завјет

„’Повеља‘ се додељује оним појединцима који су се истакли у очувању српског идентитета и саборности српског народа

Oвогодишњи добитници награде „Повеља Просвјете“ су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Свечаност уручивања награде ће бити одржана у петак, 7. фебруара, у Вуковој задужбини.

Према ријечима предсједника београдског одбора „Просвјете“ Милимира Мучибабића, вријеме у којем смо сведоци борбе српског народа у Црној Гори дало је „Просвјети“ пуно право и легитимитет да овогодишњи добитници „Повеље“ буду управо митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије.

Црна Гора брани светиње; 23. јануар 2020.

„Литија као величанствена позорница којом одише достојанство претворила је цијелу земљу у европску позорницу у којој се нешто чудно дешава. За оне који не могу да разумију, у бити Србина постоји светосавски косовски завјет који се с времена на вријеме пробуди. Ево прилике да се он пробуди. Ми смо свједоци тога буђења.“

Српско културно и просветно друштво Просвјета основно је 1902. године у Сарајеву и данас дјелује на просторима свих српских земаља. То друштво сваке године организује „Светосавске свечаности“ у оквиру којих се „Повеља Просвјете“ додељује најистакнутијим појединцима.

„’Повеља‘ се додељује оним појединцима који су се истакли у очувању српског идентитета и саборности српског народа. Вриједности које су према нашем мишљењу ванвремене, које претпостављају не само хтјети, него знати шта хтјети и како дјелати, у том смислу смо се опредијелили за ову двојицу великодостојника Српске православне цркве“, каже Мучибабић за Спутњик.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.