Категорије
СНП

Glavni grad da objasni kako se dodjeljuju subvencije javnim prevoznicima

Mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada

Glavni grad je u 2019. godini autobuskim prevoznicima dodijelio 90.000 eura subvencija, a kao razlog za donošenje ovakve odluke navodi se nerentabilnost prevoznih kompanija.

Međutim, u Planu održive urbane mobilnosti Podgorice za period 2020-2025. nedostaju podaci o broju prevezenih putnika, strukturi mjesečnih karata i njihovom ukupnom broju, časovima vožnje voznog osoblja, itd. Iz Glavnog grada je saopšteno da im prevoznici te informacije nisu dostavili.

Postavlja se pitanje: kako je izveden zaključak o nerentabilnosti bez podataka koji su ključni za sagledavanje situacije u javnom prevozu? Očigledno je da je administracija Ivana Vukovića odlučila da prevoznicima dodijeli novac građana na neviđeno, tj. da im vjeruje da su zaslužili pomoć iz gradskog budžeta.

Nažalost, prve asocijacije na javni prevoz u Podgorici su kašnjenje autobusa, nedovoljna usaglašenost linija između različitih prevoznika, visoke cijene karata, neuslovnost i nesigurnost samih vozila koja se decenijama na mijenjaju, itd.

Gradonačelnici iz redova DPS-a godinama nisu uradili ništa da se stanje popravi. O uvođenju besplatnog gradskog prevoza, kojim su neki mnogo veći gradovi od Podgorice riješili saobraćajni haos, lokalna vlast očigledno ne razmišlja.

Iako su bila planirana za kraj 2018. godine, autobuskih stajališta sa elektronskim obavještenjima o redu vožnje još uvijek nema, kao ni mobilnih aplikacija kojim bi se olakšala putovanja, sistema elektronskih karata i autobusa sa eko motorima. Kako sada stvari stoje, u skorije vrijeme na ova poboljšanja ne možemo računati.

Umjesto toga, Glavni grad iz godine u godinu rasipa novac na javne prevoznike koji su za sve to vrijeme bili ažurni jedino u povećavanju cijene karte. Tako je za svega četiri godine, od 2015. do 2019. godine, pomoć kroz subvencije porasla za deset hiljada eura. Pritom, novcem iz budžeta Podgorice obično se nagrađuju privilegovani prevoznici, tj. oni koji su po volji režimu.

Odbor SNP Glavnog grada traži od lokalne uprave da stavi na uvid javnosti precizne podatke o tome kako se, kome i na osnovu kojih kriterijuma dodjeljuju subvencije, uključujući i sve informacije koje su prevoznici propustili da dostave. Građani Podgorice imaju pravo da znaju kako se raspolaže njihovim novcem, posebno iz razloga što za isti ne dobijaju adekvatnu uslugu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.