Категорије
Друштво

Branićemo rijeku ako treba i životima

MJEŠTANI LIJESKE ODLUČNI DA NE DOZVOLE IZGRADNJU MINI HIDROELEKTRANE NA LJEŠTANICI

Penzionisani profesor Vukoman Damjanović kaže da će mještani rijeku Lještanicu braniti svim raspoloživim sredstvima. Njegova izjava, kako navodi, ide us suret najavama koje u selo Lijeska, gdje se nalazi ova prelijepa rijeka, dolaze iz Podgorice da je to „već gotova stvar” i da će na proljeće početi izgradnja hidrocentrale.

-Poručujemo svima da im to neće poći za rukom. Istrajni smo i odlučni da sačuvamo rijeku, a time i naš život na ovom prostoru.Zasad smo organizovali nekoliko skupova, na koje su dolazili mnogi koji su se uvjerili kako u ljepotu ove rijeke tako i našu čvrstu namjeru da ne odustanemo od svog nauma. Nadamo se da će nam u zaštiti rijeke pomoći i ministarka Dragica Sekulić, koja se oduševila prirodnim ljepotama našeg kraja i sve kasnije prenijela premijeru Dušku Markoviću, koji je na skupu u opštinskoj sali prošle godine obećao da će rijeka biti zaštićena-ističe Damjanović.

On dodaje da mještani Lijeske nemaju pravo da dozvole da neko uništi ono što su im preci ostavili.

– Ne smijemo dozvoliti da selo ostane bez rijeke koja je izvor života-kaže on i naglašava da od rijeke nad kojom se sada nadvija opasnost, zavisi dosta ljudi.Mnoga domaćinstva iz nje dovode vodu za piće, stoka na njoj gasi žeđ.

-Vodu za piće koristi sigurno tridesetak porodica. Takođe, rijeka je bogata ribom, koja ne bi opstala izgradnjom mini-hidroelektrane. Nadam se da će mještani uz pomoć ljudi sa strane sačuvati Lještanicu i da će nadležni uvidjeti da je ovo možda i najljepši vodopad u Crnoj Gori- kaže Damjanović.

Rijeka je duga pet kilometara, i izvire u Lijesci, iz vrela Lještanska glava. Uliva se u Ljuboviđu kod Tomaševa. Čista je i pitka od izvora do ušća. Odlikuje se izuzetnom ljepotom, brojnim vodopadima, brzacima i virovima. Bogata je pastmrkom.

-Nadamo se da ćemo odbraniti rijeku. A time i šume i zdravu sredinu. Molimo nadležne ne samo da odustanu od hidrocentrale, nego i od koncesija za šumu i tako daju doprinos ekologiji. Nalazimo se u predsoblju EU. Zato nas sve drugo vodi u sunovrat i vraća u prošle vjekove- ističe Vukoman Damjanović.

Projekat mHE predviđa izgradnju vodozahvata na koti 1030 metara nadmorske visine, odakle se planira cjevovod u dužini 3.975 metara, do mašinske zgrade na koti 736 metara. Ukupna projektovana godišnja proizvodnja je 8.040,681,69 kilovat sati.

Lještanica kao svetinja, metafora i simbol
Univerzitetski profesor Danilo Mrdak objasnio je šta ga je pokrenulo da snimi film o ljepotama Lještanice.

– Lještanica je rijeka mog djetinjstva i ja sam oduvijek želio da tu magičnu ljepotu približim široj javnosti. Nažalost, to se desilo povodom planirane izgradnje male hidroelektrane. Drugi razlog je borba koju vodimo pred opštinskim i državnim organima. Shvatio sam da je potrebno cijeli jedan takav postupak sistematizovati i objasniti građanima da je u toj oblandi od raznih saglasnosti i mišlenja sakrivena suštinska povreda zakona- pojašnjava prof. Mrdak.

Za njega, Lještanica je svetinja, metafora i simbol.

-Ona je matafora i simbol trajanja moje porodice na ovom području. Za mene kao građanina Crne Gore ona je isto što i Bukovica, Komarača ili Vinicka, ona je lokalni resurs, ali i nasleđe cijele zemlje koje se mora čuvati i ostaviti budućim generacijama-podvlači Mrdak.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.