Категорије
СНП

DPS „Vrijednosti“tjeraju mlade da bježe iz države

Besperspektivnost ostanka u Crnoj Gori osjeća sve veći broj građana naše države. Najnovije istraživanje CEDEM-a pokazalo je da čak trećina mladih želi trajno da napusti zemlju.

Razlozi za ovakvu njihovu odluku dominantno su: loš ekonomski standard, nemogućnost zaposlenja, kao i potreba da žive u uređenom demokratskom društvu.

Koliko smo „napredovali“ kao društvo govori i podatak da dvije trećine mladih živi sa roditeljima, bez ikakve šanse da u doglednom vremenu riješe stambeno pitanje. Sa druge strane, brojni državni funkcioneri ovaj problem su lako rješavali, neki i po više puta.

Iako nas ovakvo raspoloženje mladih ljudi rastužuje, moramo priznati da ih razumijemo. Trodecenijska vlast DPS-a i njihovih partnera, čije su temeljne „vrijednosti“ korupcija, nepotizam, kriminal, pljačkaške privatizacije, nepoštovanje osnovnih ljudskih prava i progon neistomišljenika, probudila je u našoj omladini želju da pobjegne sa sopstvenog ognjišta.

SNP CG smatra da društvo iz koga mladi odlaze, a oni koji ostaju jedva preživljavaju, ne može opstati na duge staze. Sve naše razlike i neslaganje treba da stavimo po strani kako bismo osigurali da u narednih sto ili dvesta godina i dalje postoji ime Crne Gore.

Prvi preduslov za uspjeh na tom planu je smjena vlasti koja je državu dovela u ovu poziciju. Izgradnja društva zasnovanog na socijalnoj pravdi, ravnopravnosti i opredjeljenju da se poboljšaju uslovi za mlade ljude, mora biti prioritet nove vlasti, čiji će dio biti i SNP.

Foto – ilustracija: CDM

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.