Категорије
СНП

Sto hitnije usvojiti predlog zakona o pio

Iako je dogovoren još 2018. godine, a Socijalni savjet ga podržao u junu 2019, Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) još uvijek nije došao na dnevni red Skupštine Crne Gore.

I pored obećanja predstavnika sindikata i ministara Purišića i Simovića da će se zakon brzo naći u proceduri, hiljade naših sugrađana na to i dalje čekaju. Iz samo njoj znanih razloga, Vlada još nije utvrdila predlog, a poslanici DPS-a odbijaju da se o ovom aktu razgovara u najvišem zakonodavnom domu.

Potrebno je podsjetiti da su ovim tekstom zakona predviđeni znatno povoljniji uslovi za penzionisanje, naročito kroz odredbu o ukidanju četrvrtine najgorih nevezanih godina radnog staža, čime bi iznos penzije bio veći. Osim toga, jako je značajno i pitanje smanjenja broja godina koje su uslov za odlazak u penziju, za pripadnike oba pola, kao i norma o povećanju minimalne penzije za 20 odsto.

A kakva je trenutna situacija u Crnoj Gori najbolje pokazuje statistika: 11.500 penzionera prima penziju ispod minimalne koja iznosi 128,14 eura, više od 34.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 222 eura, a oko 66.000 penzionera prima penziju ispod prosječne penzije koja iznosi 288 eura. Tu je i još oko 3.000 penzionera čija je penzija niža od 100 eura.

Socijalistička narodna partija je svojevremeno uspjela da vrati osam nepravedno oduzetih penzija našim sugrađanima, a naknadno još dvije. Takođe, 2016. godine predlagali smo da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno od osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika, kao i povećanje iznosa najniže penzije za 30 odsto.

SNP CG poziva aktuelnu vlast da stvori uslove za što hitnije usvajanje ovog Predloga zakona i na taj način pokažu da nisu još jednom prevarili građane.

Mi ćemo ostati dosljedni u borbi za društvo koje će se temeljiti na socijalnoj pravdi i zalagati se za poboljšanje položaja jedne od najranjivijih kategorija stanovništva, uvjereni da naši penzioneri zaslužuju da starost provedu mirno i dostojanstveno.

Foto – ilustracija: Her Money

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.