Категорије
Актуелно

Završen sastanak Vlade i Mitropolije: Litije se ne prekidaju, dijalog se nastavlja!

U Vili Gorica završen je sastanak između predstavnika Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi. Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem (Radovićem), predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem”, stoji u saopštenju.

Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima.

Prema našim saznanjima, stav Mitropolije je da se litije neće prekidati.

Nakon pet sati Vilu Gorica napustili su predstavnici MCP.

Premijer Duško Marković i mitropolit Amfilohije danas u 11 časova počeli su razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Sa sastanka Vlade i MCP u Vili Gorica
Zakon je usvojen krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.