Категорије
Друштво

Guslarsko društvo „Njegoš“ i društva iz Danilovgrada za očuvanje svetinja

U organizaciji Udruženju guslara “Njegoš” iz Danilovgrada održan je prigodan program u prostorijama Matice srpske u Danilovgradu, kojim su pokazali svoju odanost Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, i riješenost da brane naše svetinje od bezbožnih montenegrinskih ala, koje žele da ih pod plaštom tzv. zakona o “slobodi” vjeroispovijesti, prisvoje za svoje blasfemičke potrebe.

Svoju beskompromisnu odanost i podršku SPC u očuvanju svetinja, pored Udruženja guslara “Njegoš”, iskazali su i Matica srpska, Udruženje Bjelopavlića “Bijeli Pavle”, Srpski pokret “Njegoš”, Udruženje književnika “Sjeverac”, pjesnik Aćim Višnjić, kao i voditeljka programa Neda Đukić, kazujući i više svojih patriotskih pjesama i drugi. Svi navedeni su dio ovih veličanstvenih litija, koje su evo više od mjesec dana obasjale i vaskrsle Crnu Goru i nastaviće sve dokle se ne povuče ovaj diskriminatorski bez-zakon o nazovi slobodi vjeroispovijesti, čiji je krajnji cilj brisanje SPC (stvoritelja, temeljnika i baštinika Crne Gore), a time i nestajanja pravoslavlja sa ovih prostora.

Guslarsko društvo “Njegoš” je najstarije guslarsko društvo u eks Jugoslaviji, osnovano davne 1952. godine i u kontinuitetu traje i uspješno djeluje do danas, a ako Bog da tako će biti i ubuduće, prenoseći slavu srpskih gusala i epske poezije, svjedočeći da “Manastiri i sveto gudalo to je srpsku vjeru sačuvalo”, kako divno i istinito napisa bard srpskog epskog pjesništva Radovan Bećirović – Trebješki.

Da bismo naveli sve nagrade i priznanja ovog Udruženja trebalo bi nam mnogo prostora – to je posao pisanja monografije o njemu, pa ćemo ovdje navesti jednu od velikih nagrada sa početka djelovanja ovog Udruženja, kao i ovu poslednju prije par mjeseci. Član Guslarskog društva “Njegoš” Pavle Jovanović je prije više od pola vijeka osvojio prvu nagradu na takmičenju etno instumentalista iz čitavog svijeta. I njegov brat Pavle, takođe član Udruženja, je bio jedan od najboljih guslara ne samo Crne Gore, već i dalje. Za 68 godina postojanja ovo Udruženje je osvajalo i prva mjesta na festivalu gusala kako na republičkim, tako i na saveznim takmičenjima i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji. Na poslednjem Saveznom (Crne Gore, Srbije i Republike srpske) festivalu gusala, oktobra 2019. godine, Udruženje guslara “Njegoš” je osvojilo drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji (u sastavu Milenko Kalezić, Stevan Perović Cuca i Rajo Jovanović).

Udruženje guslara “Njegoš” je kao istinski sljedbenik gusala i epske poezije, slijedeći time i srpski karakter Crne Gore, poslednje dvije decenije na meti odnarođenih montenegrinskih struktura na vlasti, koje su pokušale da falsifikatima preotmu ovo Udruženje i pretoče ga u dukljansku, antisrpsku žabokrečinu. Ali, najviše zahvaljujući predsjedniku Udruženja guslara “Njegoš” Milenku Kaleziću, kao i njegovim članovima i brojnim poštovaocima, ono je uspjelo da odoli tim neljudskostima i da opstane i opstaće sve dok u nama “neugašeno srpsko srce kuca i srpska krvca vrije”, kako reče Sveti Petar Cetinjski u crkvi Sv Vračevi u Slatini, uoči boja sa Turcima na Martinićima 1796. godine. Na nama je da tu misiju i amanet slijedimo.

Miljan Stanišić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja guslara”Njegoš”

Izvor: https://volimdanilovgrad.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.