Категорије
Актуелно

Svečanom akademijom u Beranama obilježen praznik Svetog Simeona Mirotočivog

U organizaciji Eparhije budimljansko- nikšićke i Crkvene opštine u beranskom Domu kulture u čast i slavu Svetog Simeona Mirotočivog održana je svečana akademija. Blagosloveći skup episkop budimljansko-nikšićki Joanikije naglasio je da je Stefan Nemanja, kasnije Simeon Mirotočivi, bio državnik, vojskovođa, ktitor, studenički i svetogorski podvižnik, Božji čovjek i svetitelj, vođa i objedinitelj svog naroda i srpskih zemalja.

– Bio je takav Božji ugodnik, koji je stvorio državu i svoj narod priveo Hristu. Posle upokojenja, ostao je prisutan u svom narodu, a vođ svog naroda nije bio samo za života, nego i posle upokojenja, kada se objavio kao svetitelj, ubrzo posle njegove blažene končine. Izmiritelj nad njegovim moštima je Sveti Sava. On je izmirio braću Stefana i Vukana. To izmirenje je značilo mnogo za napredak našeg naroda. Uvijek nam je potrebno izmirenje i danas nam je potrebno – kazao je vladika Joanikije.
Istakao je da je Simeonovo opredjeljenje za pravoslavlje, doprinjelo da se srpski narod okrene ka istoku, ka Carigradu i Jerusalimu, da, kako je naveo, nasloni na to veliko judeohrišćansko jelinsko nasleđe. Naglasio je da je to rezultiralo stvaranjem jedne blistave kulture u okviru šire kulture pravoslavnih slovenskih i grčkih naroda.

– Mi, ovdje, imamo poseban razlog da proslavljamo ovaj praznik. Cio srpski narod ga slavi, u svakom kraju ima nešto posebno, a mi ovdje, u postojbini Nemanjića, podižemo hram Svetom Simeonu Mirotočivom, prvi hram njemu posvećen u Limskoj dolini i, možda, do sada, najveći hram posvećen ovom Božjem ugodniku. Na takav način slijedimo Svetog Simeona kao ktitora, a da bismo ga slijedili kao ktitora moramo da se ugledamo na njega, na njegovu vjeru, njegovu revnost, njegovu odanost, njegovu bogočežnjivost i, posebno, na njegovu istrajnost u vjeri, u dobrim djelima – kazao je vladika Joanikije.

Svečanu besjedu održao je arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac u Eparhiji raško-prizrenskoj i kosovsko-metohijskoj, rekavši da litije u Crnoj gori otvaraju jedno novo istorijsko razdoblje pravoslavnog naroda.

– U ove dane, posebno, najviše nas nadahnjuje i veliku nam utehu pruža ono što vidimo da se dešava u Crnoj Gori, u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Vidimo da nastupa neko novo vreme, kao da vreme i prostor kakav poznajemo prestaje da postoji, i kao da se, za sve one koji razumeju jezik kojim govori Njegoš, otvara jedno novo istorijsko poglavlje. Da zablagodarimo Bogu što možemo, makar, malo da učestvujemo u toj nebeskoj radosti, kojom je Bog blagoslovio Crnu Goru u ove dane – istako je Ilarion.

U programu, kog je vodio Vasko Dragović, učestvovali su: Dragana Popović na violini uz klavirsku pratnju Natalije Djačenko, zatim Dječji hor „Mladenci”, vokalne solistkinje Jelena Ristić i Anja Boričić, Ckveni hor „Svete mati Anastasije“, solo pjevač Anđela Brajović, narodni guslar Mileta Pantović i Pjevački sastav „Car Dušan Silni”.


Litije prerasle u svečanosti
Vladika Joanikije se osvrnuo i na litije koje se dešavaju širom Crne Gore, rekavši da su one preduzete da bismo se oduprli jednoj velikoj nepravdi. Ustvrdio je da su se te litije kasnije pretvorile u prave svečanosti.
– Koliko je radosti u tim litijama, to tumačimo na taj način što vjerujemo i osjećamo, da su i anđeli Božji sa svojim narodom, koji se bori za svoju vjeru i da ga predvode svetitelji Božji, a među njima Sveti Simeon, koji je prisutan u našem rodu do danas i biće prisutan kao vožd i učitelj srpskog roda i u buduće vjekove, kao što je bio i do sada i još više, ako Bog da – poručio je episkop Joanikije.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.