Категорије
СНП

Riječ Petra Ćalasana, predsjednika kluba odbornika SNP Plužine na jučerašnjoj sjednici SO Plužine

Socijalistička narodna partija kao partija koja je privržena slobodi, demokratiji i duhu parlamentarizma, i koja je odana svom narodu i vrijednostima Crne Gore koju je baštinio Njegoš, smatra da jučerašnja sjednica Skupštine opštine Plužine nije imala pravni legitimitet već je predstavljala narodni skup.

Kao i sve ostale lokalne skupštine, Skupština opštine Plužine nema nadležnost niti mogućnost da uradi bilo šta po pitanju osporavanja ili utvrđivanja zakonitosti, odnosno ustavnosti spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Tu je i stav Odbora za Statut i propise koji je utvrdio da zakazivanje sjednice nije u skladu sa Zakonom.

Današnji momenat borbe naroda za očuvanjem svojih svetinja je obaveza svih nas.

Socijalistička narodna partija svim svoji kapacitetom, ubjeđenjem, programskim načelima i članstvom stoji uz svoj narod i svoju Srpsku pravoslavnu crkvu – Mitropoliju crnogorsko primorsku.

Nema te stvari na svijetu koju neće uraditi Socijalistička narodna partija zarad dobrobiti svog naroda i zaštite svetinja. Zbog toga je klub odbornika Socijalističke narodne partije bio prisutan i juče na svojevrsnom narodnom skupu.

Napominjemo da ovakvim inicijativama neke političke partije pokušavaju da namaknu političke poene i manipulišu narodom.

Takođe, ovakva vrsta deklaracije nema blagoslov Episkopskog savjeta, ni Mitropolije i nadamo se da neće negativno uticati niti na litije niti na dalju borbu za svetinje.

Odlučivanje Skupštine o ovakvim deklaracijama apsulutno nema smisla iz razloga skupštinske nenadležnosti. Niko ozbiljan ko poštuje načela zakonitosti i obavlja funkciju uređenu zakonom ne može održati sjednicu iz koje neće proizaći ništa konkretno.

Nametanjem jednostranih akata bez temeljne analize i sagledavanja svih posledica njegovog donošenja, ne postiže se efekat jedinstva opozicije i sinhronizovanog djelovanja za ostvarenje zajedničkog cilja, već se doprinosi razdvajanju i razjedinjenju onih koji bi trebali da sarađuju.

SNP podržava poruku predložene deklaracije, jer je to poruka naroda Crne Gore i ona glasi: Ne damo svetinje!

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.