Категорије
Актуелно

U Podgorici održan protest majki

RADINOVIĆ: ŽENE U CRNOJ GORI JOŠ UVIJEK NE OSTVARUJU SVOJA PRAVA

Danas su majke, korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više djece, održale još jedan protest zbog ukindanja ovog prava.

U ime SNP CG prisutnima se obratila mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada.

„Poštovane dame, drage sugrađanke Podgoričanke, ali i one koje ste iz drugih gradova po ovom lošem vremenu došle da biste danas bile sa nama,

Čast mi je i zadovoljstvo što vam se na 8. mart mogu obratiti u ime SNP CG.

Datum koji obilježavamo i mjesto na kojem to činimo, ispred najvišeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori, traže od nas posebnu odgovornost za ono što ćemo ubuduće govoriti i raditi.

Naime, i danas, u 21. vijeku, žena u CG je obespravljena, zapostavljena i često doživljavana kao neko ko je tu da posluži za ostvarivanje navodnih viših ciljeva.

Osmi mart je prilika da podsjetimo da žene u Crnoj Gori još uvijek ne ostvaruju potpuno svoja prava, da su nerijetko žrtve porodičnog nasilja, da su često za isti posao plaćene manje nego muškarci, da ih ima manje na rukovodećim pozicijama iako svojim znanjima i sposobnostima apsoutno zaslužuju da budu na istim, te da ni u ovom predstavničkom domu, kao ni u lokalnim skupštinama nisu ravnopravne sa svojim kolegama.

U Crnoj Gori se o ženi često govori kao o stubu porodice i društva, ali se propušta da joj se dâ snaga koja je neophodna da izdrži nalete vjetrova koji duvaju sa svake strane.

SNP CG je mnogo puta dokazala da ne vodi politiku na način da našteti ženama i radi ostvarivanja sopstvenih interesa, već naprotiv, da doprinese poboljšanju njihovog ekonomskog i društvenog statusa i političke vidljivosti.

U tom smislu, iz naše partije je došla i inicijativa za usvajanje Zakona o majkama, na osnovu kojeg ste makar neko vrijeme dobijale mjesečnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

Znamo kako je taj Zakon završio i znamo da se i dalje okupljate na protestima zbog njegovog ukidanja i tražite vraćanje svojih stečenih prava. Znamo jer su i naši članovi i članice bili i biće na tim skupovima zajedno sa vama.

Takođe, sigurni smo da znate da je SNP bila jedna od prvih partija koja je podržala obaveznu kvotu od 30% žena na izbornim listama, te da smo imali znatan broj pripadnica ljepšeg pola u poslaničkim i odborničkim klupama. SNP će, kada dođe vrijeme za to, podržati i povećanje izborne kvote na 40 odsto, s ciljem postizanja potpune ravnopravnosti žena sa muškarcima.

Uz obećanje da ćete u SNP-u uvijek imati iskrenog partnera za sve aktivnosti čiji je cilj poboljšanje položaja žena u društvu i za vraćanje vaših nepravedno oduzetih prava, želim vam srećan 8. mart!

Nadam se da ćemo naredni praznik dočekati u boljoj, pravednijoj i jedinstvenijoj Crnoj Gori.

Hvala vam. Živjele!“

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.