Категорије
СНП

Najveći problem u radu sudova je politički uticaj

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da svega trećina građana ima povjerenja u pravosuđe, odnosno da je ono u odnosu na decembar 2017. godine palo sa 48 na 34 odsto.

Ovi podaci govore da reforma pravosudnog sistema ne ide u željenom pravcu. Važno je ukazati na činjenicu da se najvećim problemom u radu sudova i dalje smatra politički uticaj.

Ovakva percepcija građana ne može nikog začuditi jer su i oni svjesni brojnih devijacija koje se godinama dešavaju u sudskom i tužilačkom sistemu.

Dovoljno je podsjetiti na neustavan izbor Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, na šta su pažnju skrenuli i međunarodni eksperti, nezakonit izbor Desanke Lopičić za predsjedavajuću Ustavnog suda iako takva funkcija ne postoji u našem pravosuđu, v.d. stanje u Tužilaštvu i optužbe za korupciju koje su ozbiljno narušile njegov ugled, itd.

Socijalistička narodna partija je mnogo puta ukazivala na ove probleme i isticala da sadašnja vladajuća garnitura nema namjeru, ni volju da mijenja bilo šta u ovom pogledu. Naprotiv, zarobljeno sudstvo je ono što je aktuelnoj vlasti potrebno.

Zato, nakon izbora prvi korak nove vlasti mora biti okončanje korupcionaškog načina rada u sudstvu, kako bi naša država konačno krenula naprijed.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.