Категорије
СНП

Nadlezni da odgovore da li imamo sve sto je potrebno za borbu sa koronom

Korona virus je u cijelom svijetu izazvao takav haos da su i mnoge uređene i velike države poklekle pred ovom opasnošću.

Međutim, to Crnoj Gori ne smije biti opravdanje za nepreduzimanje svih mjera koje su neophodne kako bismo zaštitili naše građane i što duže prolongirali ulazak virusa i njegovo širenje.

Iskustva brojnih zemalja koje su jako postradale u borbi sa virusom govore da preventivne mjere nisu sprovedene kako treba. Iz tog razloga, jako je važno da Crna Gora eventualni prvi slučaj virusa dočeka što je moguće spremnija, a to znači sa dovoljnom količinom svih sredstava koja su potrebna kako bismo ovoj pošasti pružili najbolji mogući odgovor.

Nažalost, informacije koje stižu sa raznih strana govore da stanje u našem zdravstvenom sektoru nije na nivou standarda u drugim zemljama.

Dok direktor Kliničkog centra uvjerava građane da mogu biti mirni kada su u pitanju zaštitna oprema, kadar i slično, iz Sindikata doktora medicine dolaze oprečne informacije. Naime, oni upozoravaju da zdravstveni radnici ne raspolažu ni najosnovnijom opremom za zaštitu.

Iz ove organizacije je saopšteno da se desetine ljekara obraćaju sa molbom da im se nabave medicinske i maske sa FFP2 filterom, jednokratni mantili, viziri, rukavice, dezinfekciona sredstva i sl.

Istovremeno, u apotekama se već danima ne mogu naći alkohol, zaštitne maske, sredstva za održavanje higijene i ostalo što je neophodno za zaštitu od korona virusa.

Iako ministar zdravlja Kenan Hrapović uvjerava javnost da ljekova ima dovoljno i da nema potrebe da građani prave redove ispred apoteka, građani obavještavaju da su rafovi apoteka poluprazni.

Čak su i javni prevoznici apelovali na nadležne organe da im pruže pomoć u obezbjeđivanju dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski za vozače.

Zbog navonastale situacije, a u cilju sprečavanja širenja neprovjerenih informacija, Socijalistička narodna partija traži od Ministarstva zdravlja da odgovori na sledeća pitanja:

Da li ljekari u Crnoj Gori raspolažu dovoljnim brojem maski, jednokratnih mantila i drugom opremom koja je neophodna za suočavanje sa ovom prijetnjom? Koliki je to broj trenutno?

Da li u apotekama ima dovoljno ljekova koji su neophodni građanima?

Kada će apoteke dobiti maske i dezinfekciona sredstva koja građani danima unazad uzaludno traže?

Smatramo da je neophodno što prije dati odgovore na ova pitanja jer su ljekari prva linija odbrane protiv korona virusa, a o obavezi nadležnih organa da redovno i tačno informišu građane ne treba ni govoriti.

Foto – ilustracija: ABC

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.