Категорије
Актуелно

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Zvona u svim HRAMOVIMA da zvone na svaka DVA SATA do okončanja epidemije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je danas arhijerejskim protoprezviterima, starešinama hramova i upravama manastira Mitropolije akt o molitvi i zvonjenju zvona povodom epidemije.

“U ove dane, kada se cijeli svijet suočava sa opakim virusom koji je odgovoran za veliki broj smrtnih slučajeva širom svijeta, naša Sveta Crkva se moli Gospodu našem Isusu Hristu, koji je jedini pravi ljekar duša i tijela, da pokaže milost svoju, zaustavi širenje ove opake bolesti i pomiluje sav ljudski rod.

Ovim vam se nalaže da na kraju svakog bogosluženja, prije samog otpusta, naglas čitate molitvu protiv epidemije, sastavljenu od strane Njagove Svetosti Patrijarha rumunskog g. Danila koju vam dostavljamo u prilogu ovog akta.

Takođe, kako nam svjedoči drevno crkveno predanje o zvonjenju zvona za vrijeme raznih epidemija (npr. kuga i španjolka), nalaže vam se da u svim hramovima u periodu od 08:00 do 20:00 časova, u vremenskom intervalu od 2 časa, zvone zvona (u trajanju od 5 minuta) do okončanja epidemije. Blagotvornost ove prakse potvrđuju i naučna istraživanja koja je u svoje vrijeme sproveo ruski naučnik i ekolog Fotije Jakovljevič Šipunov: ”Crkvena muzika, a naročito zvonjava crkvenih zvona, blagotvorno deluje na ljudsko zdravlje. U ruskim laboratorijama, pomoću ogleda, utvrđeno je da oscilacija ultrazvučnog dijapazona crkvenih zvona odbija bacile kuge, zatim viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom”.

Molimo se pred desnicom Svetog Jovana Кrstitelja i ćivotom Svetoga Petra, da nam u ovom časnom postu svima podari pokajanja, kao i za zdravlje svih vas i svega naroda.” Saopštili su iz MCP

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.