Категорије
СНП

Pravovremenim mjerama pružiti podršku onima kojima je ona najpotrebnija

Već dugo je nezaposlenost veliki problem u Crnoj Gori. Pandemija korona virusa ga dodatno usložnjava i dovodi do neslućenih razmjera. Naime, Međunarodna organizacija rada je procijenila da bi ova epidemija mogla da pokrene svjetsku ekonomsku krizu i uzrokuje da 25 miliona ljudi ostane bez posla.

To će, nakon krize 2008. godine, bez sumnje, biti najveći udar na svjetsku ekonomiju, a neki analitičari već govore da se radi o najvećoj krizi u 21. vijeku.

U takvim uslovima, država Crna Gora je dužna zaštititi radnike od gubitka posla kroz pružanje pomoći onim privrednim subjektima kojima je ona najpotrebnija. Umjesto otpuštanja radnika, bilo bi svrsishodno produžiti ugovore o radu na određeno vrijeme.

SNP CG ističe primjere pojedinih poslodavaca koji su odlučili ne samo da svoje zaposlene zadrže, već i da im obezbijede dvije plate unaprijed kako bi im pomogli da što lakše prebrode ekonomske teškoće nastale usled pandemije korona virusa.

Takođe, kao jednu od mjera ublažavanja krize predlažemo odlaganje plaćanja računa za komunalije za sve građane na period od najmanje 60 dana, njihovo smanjenje ili oslobađanje od obaveze plaćanje za prvi mjesec borbe sa krizom. Ovo je potrebno iz razloga što ima mnogo nezaposlenih i lica u socijalnoj potrebi koji nemaju sredstava za izmirenje računa.

Tu mjeru bi pratila i zabrana isključenja potrošača sa elektro, vodovodne i telekomunikacione mreže u periodu od najmanje dva mjeseca.

Osim toga, za vrijeme širenja virusa bilo bi dobro ograničiti zarade u javnom sektoru na jednu prosječnu platu, imajući u vidu činjenicu da je veliki broj funkcionera zahvaljujući programu Vlade, odnosno narodnim parama, riješio stambeno pitanje, pa nemaju probleme koji muče većinu običnih građana.

Socijalistička narodna partija apeluje na velike i profitabilne kompanije da pokažu solidarnost i pruže podršku u vidu novca ili robe i usluga zdravstvenim institucijama i ugroženim kategorijama stanovništva.

Sigurno je da samo pravovremenim i koordinisanim akcijama možemo izbjeći najveći teret krize, pri čemu je ključno pružiti podršku onima kojima je ona najpotrebnija.

Foto: Standard

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.