Категорије
Друштво

Општина Херцег Нови: Трећи састанак Општинског тима за ванредне ситуације

Забиљежен први случај заразе корона вирусом, за карантин одређена локација прве фазе Института Игало

У Великој сали Скупштине општине Херцег Нови данас је одржан трећи састанак Општинског тима за ванредне ситуације, на тему коронавируса, којем су присуствовали представници органа локалне самоуправе, државних органа, здравствених установа и предузећа чији је оснивач Општина. Састанком је предсједавао предсједник Општине, Стеван Катић.

Епидемиолошкиња Дома здравља др Стефа Глушац информисала је Општински тим  да је у нашем граду синоћ потврђен први случај заразе корона вирусом. Ради се о женској особи, старости 64 године, која живи сама. Наша суграђанка је дошла из земље региона за коју у тренутку преласка границе није постојала наредба о самоизолацији.

Након потврде, санитетским возилом је превезена до инфективног одјељења КБЦ Подгорица. Хоспитализована је због епидемиолошких околности (живи сама и један је од првих позитивних случајева) и у стабилном је стању. Идентификовани су сви са којима је заражена ступила у контакт, након чега им је одређена мјера самоизолације на 14 дана.

У самоизолацији и под мјерама санитарног надзора се тренутно налази 335 особа из Херцег Новог, а припадници Министарства унутрашњих послова ће заједно за Санитарном службом вршити у наредном периоду интензивнију контролу поштовања изречених мјера самоизолације. Против оних који их не придржавају, биће покренут кривични поступак звог угрожавања сопственог здравља и здравља других.

Општински тим за ванредне ситуације упознат је са одлуком Министарства здравља да за карантин буде одређена локација И фазе Института Игало. Уколико за тим буде потребе, на располагању ће бити и хотели „Play“ и „Lighthouse“ у Игалу, које је Општински тим за ванредне ситуације и раније одредио као могуће.

У Институту за јавно здравље данас је отворен Кол Центар, а јединствени бесплатни СОС број 1616, намијењен је свима који сумњају да су били изложени зарази новим коронавирусом, или имају симптоме који указују на зараженост. Линија 1616 биће отворена сваког дана од 08х до 23х. Од 23х до 08х позиве ће примати служба Хитне помоћи.

На састанку је констатовано да ће општинска комунална предузећа, која су већ почела са прањем улица, наставити са дезинфекцијом свих јавних површина, над којима ће Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора у наредном периоду спроводити појачани надзор. Предсједницима скупштина станара ће бити достављено детаљно упутство како да изврше дезинфекцију улаза, заједничких дјелова стамбених зграда и лифтова.

Чланови Општинског тима за ванредне ситуације су данас детаљније упознати са одлуком локалне самоуправе о организовању волонтера запослених у Општини Херцег Нови и предузећима чији је оснивач Општина, који ће у сарадњи са Црвеним крстом радити на помоћи у достави животних намирница и љекова особама старије доби и здравствено угроженима.

Општинским тим за ванредне ситуације и овог пута позива све грађане Херцег Новог да се строго придржавају наредби, упутстава и препорука, како би заштитили своје здравље и здравље других, али и да се истинито и правовремено информишу на релевантним адресама, сајту Општине Херцег Нови, Института за јавно здравље, Министарства здравља и  Свјетске здравствене организације.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.