Категорије
СНП

Neozbiljnost vlasti dovodi u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema

Juče je Sindikat doktora medicina uputio pismo premijeru Markoviću u kojem ga upozorava da u sistemu zdravstva postoje problemi koji borbu protiv korona virusa mogu dodatno iskomplikovati. Naime, oni skreću pažnju na deficit zaštitne opreme, protokola, nedostatak briseva, najlonskih prekrivača, te mole da im se omogući asistencija eksperata iz Kine koji su se uspješno izborili sa ovom pošasti.

Dok ljekari muku muče sa deficitom maski i ostale zaštitne opreme, u medijima su se pojavile fotografije djece ministra zdravlja Hrapovića sa istima.

Zaista je žalosno i krajnje neodgovorno što smo zdravstvene radnike doveli u situaciju da rade sa tekstilnim maskama, koje je Svjetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao neefikasne, dok se ministrova djeca fotografišu sa maskama sa najvišim nivoima zaštite.

Još jedan primjer neozbiljnog odnosa prema cijeloj situaciji dao je šef Vladine Službe za odnose sa javnošću, gospodin Kusovac, koji je ovih dana na društvenim mrežama dijelio „šaljive“ pjesmice o virusu korona. Naime, u ovim uradcima on pjeva kako ga hvata jeza kada sretne Kineze i Italijane.

Ne samo što je neozbiljno i neprimjereno situaciji u kojoj se nalazimo, nego se postavlja i pitanje kako naši partneri i prijatelji iz Kine i Italije gledaju na ovakve pošalice jednog Vladinog funkcionera. Posebno iz razloga što se zna da su državljani ovih zemalja najviše postradali u borbi sa virusom.

Socijalistička narodna partija traži od premijera Markovića da interveniše u ovom slučaju i spriječi dalje ispade šefa Vladine Službe za odnose sa javnošću i njemu sličnih, jer u ovim teškim vremenima šalama ovakvog tipa nema mjesta.

Što se tiče zahtjeva Sindikata doktora medicine, smatramo ih apsolutno opravdanim i ističemo da je ovakav odnos vlasti prema zdravstvenim radnicima, koji svakodnevno sopstvene živote dovode u opasnost, krajnje licemjeran. Iz tog razloga, pozivamo ministra zdravlja da preduzme sve što je u njegovoj moći da oprema dođe do onih kojima je zaista potrebna i da spriječi da bilo kome služi za zabavu.

Samo odgovornim i ozbiljnim odnosom cijelog društva, a posebno javnih funkcionera i njihovih srodnika možemo postići nešto u borbi sa virusom koji odnosi žrtve širom svijeta. U tom smislu, prvi korak mora biti pojačana briga o zdravstvenim radnicima kako bi se izbjeglo njihovo potencijalno zaražavanje i kako bi oni mogli sve svoje kapacitete staviti u službu spašavanja i liječenja građana.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.