Категорије
Култура

Novi singl Akademie, direktno iz samoizolacije

Da ni u teškim vremenima umjetnost ne staje, dokazala je i barska rock grupa “Akademia” koja se iz izolacije oglasila novim singlom – “Čekajući XXII vijek”. Ovoga puta, uplovili su u rege vode, a snimak je njihovo najzrelije ostvarenje do sada.

“Pjesmu sam komponovao još 1989. godine i zvala se “XXI vijek”, bila je zamišljena kao klasični rege i manje harmonski kompleksna. Kao što se vidi, prilično je godina od tada prošlo, a protok vremena je ‘pojeo naslov’, pa je pomjeren za 100 godina kasnije. Odlučio sam pirje nekoliko mjeseci da se pozabavim njome, pošto nikada nije studijski usnimljena. Kako je muzička matrica pretrpjela izmjene – morala je i tekstualna, i bilo je logično da pozovem saborca iz kraja osamdesetih, književnika Željka Milovića, da se pozabavi starim tekstom. On je dopisao strofe, izmijenio neke moje stihove, ostavio refren, ja mu nešto vraćao na doradu da uskladimo s ritmom kako i obično bude u takvom poslu, i sve je zazvučalo u mojoj glavi kao odlična cjelina”, kaže za Bar Info Božidar Gagović, vođa rock benda “Akademia”.

Mnoge čudi upliv “Akademie” u rege vode, no Gagović kaže da “nikada nije robovao trendovima, ni svom ličnom imidžu, i uvijek sam pravio pesme kako mi u tom momentu dođe. Ili aranžirao tuđe kako mi mislimo da treba da sviramo. Tvrdoglavo i bezobrazno, ali svrsishodno kao što vidimo decenijama već”.

Pjesma je potom usnimljena u studiju “Disorder” u Nikšiću, a miksovana u studiju “Gain” u Baru.

“Brzinski smo improvizovani klip od starih video-snimaka i postavili na FB stranici AkademiA rock band. Nećemo ga kačiti na Youtube dok ‘Bubulj produkcija’ ne snimi spot, a na to će se čekati, što zbog korone, što zbog njihove (pre)zauzetosti… Ova pjesma to svakako zaslužuje, po svim relevantnim faktorima, te kritici stručnih, a oštrih ljudi iz branše… Zahvaljujemo se porodici Dobrilović na gostoprimstvu, Novaku Brajoviću na strpljenju oko miksa i produkcije, Stefanu Bjeletiću iz Nikšića na ‘raspjevanim’ trubama, kao i Mariji Brajović na back vokalima”, rekao je Gagović.

Po njegovim riječima, poslije korone ih očekuje završetak radova na rimejku stare balade “Kao nekad” (koju će sada pjevati Marija i Gajo), te na pop-rock kompoziciji za Mariju Brajović “Zar imaš hrabrosti”.

“Ovaj se rad naslanja na ovo, na žalost, ‘šugavo’ vrijeme, takva mu je i tematika. Ako sve bude u najboljem redu, gledaćemo se ljetos tradicionalno u dobro poznatim lokalima na barskoj rivijeri”, poručio je čitaocima Bar Infa gitarista, kompozitor i aranžer Akademie Božo Gagović.

Izvor: http://barinfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.