Категорије
Актуелно

РАДЕВИЋ: Да престане маћехински однос према Беранама

Директор Туристичке организације Беране Иван Радевић поручује надлежним органима у разговору за дневне новине „Дан“ да, због актуелне ситуације морају промијенити однос према Беранама. „Суочили смо се и са појавом вируса корона и низом ограничавајућих мјера, које су због тога проистекле, чиме су се хотелијери и сви други који живе од туризма нашли у безизлазној ситуацији“, истакао је Радевић.

Директор ТОБ Иван Радевић позвао је државне органе да интервентним мјерама надомјесте штете које ће у општини Беране настати у области туризма због пандемије вируса корона и предузетих ванредних мјера.

– И до сад је постојао низ ограничавајућих фактора који су на подручју Берана битно спутавали развој туризма, без обзира на то што се у стратешким документима књижи као водећа развојна грана. Суочавали смо се са маћехинским односом државе према Беранама по питању улагања у потенцијале који су важни за адекватну валоризацију природних и других љепота. То употпуњује сазнање да за ову годину није предвиђено ни цент да уложи за унапређење туристичке понуде на подручју општине Беране. Сада смо се, нажалост, суочили и са појавом вируса корона и низом ограничавајућих мјера, које су због тога проистекле, чиме су се хотелијери и сви други који живе од туризма нашли у безизлазној ситуацији. Зато апелујемо на државне органе да се окрену Беранама и припреме сет мјера које ће, након овога, сектор туризма одржати у животу – навео је Радевић.

Он је нагласио да је непосредно прије почетка најновије кризе Беране почело да ствара јаче претпоставке за развој туризма.

– У неким минулим годинама у Беранама смо имали око двије хиљаде евидентираних ноћења годишње, јер постојећи капацитети нијесу пружали могућност гостима да организовано и у значајнијем броју бораве у нашем граду. У 2017. години број ноћења је износио 3.831, док се та цифра у претпрошлој години попела на 8.509, од чега је страних гостију било 4.269. То показује да су туристи у знатно већем броју почели да посјећују Беране. Поновно оживљавање хотела „Беране“ најбитније је утицало да се обогати туристичка понуда града и да се отвори нова развојна страница. То би свакако Влада Црне Горе морала да има на уму, ако жели да да свој допринос да се туризам у сјеверном региону брже развија и да лакше превазиђемо тренутну ситуацију – истакао је Радевић.

Казао је да се у наредном периоду посебан фокус мора ставити на очување сеоских газдинстава и поспјешивање пољопривредне производње.

– Видјели смо сада, у вријеме пандемије, шта значи село, јер ко је у стању да произведе здраву храну знатно је у бољој позицији од оних који немају ту могућност. Ми смо са локалног нивоа, уз помоћ Регионалне развојне агенције за Бјеласицу, Комове и Проклетије, у минулом периоду доста урадили у правцу јачања сеоских газдинстава, што и Влада треба да цијени – нагласио је Радевић.

Рад ТОБ сведен на минимум

Радевић је нагласио да је локална Туристичка организација, због новонастале ситуације, своје приходе свела на минимум, и да ће због тога имати губитке.

– У датим околностима сви приходи ће бити смањени, јер је туристичка органитзација свела свој рад на минимум. Ових мјесеци неће бити прихода по основу боравишне таксе. Расположиви капацитети ће бити ван функције, јер чим нема гостију рад наших јединица је бесмислен.Очигледно је да ће доћи и до смањења прилива средстава у општинску касу. Све то не улива наду да ћемо се лако ослободити проблема са којима се суочавамо. Зато држава је на потезу и она је та која треба да оснажи наше даље активности по питању развоја туризма – поручио је Радевић.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.