Категорије
СНП

Zaštititi trudnice i porodilje od nezakonitog otpuštanja

Prema izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, u danima kada traje pandemija virusa Covid 19, zabilježen je veliki broj poziva građana koji su se odnosili na kršenje njihovih prava. Građani su se najviše žalili na otkaz ugovora o radu i nepoštovanje odredbe o zabrani otkaza tokom korišćenja trudničkog bolovanja i porodiljskog odsustva.

Nažalost, mora se konstatovati da crnogorski poslodavci i u ovim teškim vremenima nastavljaju sa uobičajenom praksom, odnosno sa otpuštanjem trudnica i porodilja, što je suprotno važećem crnogorskom zakonodavstvu, ali i međunarodnim standardima. Međutim, to ne sprečava poslodavce da, ne vodeći računa o njihovoj i sudbini njihovog potomstva, ove žene ostave na ulici.

U doba kada je gotova cijela ekonomija stala, kada većina poslodavaca nema mogućnosti da nastavi da plaća svoje zaposlene, uloga države je ključna. Mnogo puta smo upozoravali da će do ovakve situacije doći ukoliko se na vrijeme ne ubrizga neophodna finansijska pomoć poslodavcima.

Juče je Vlada izašla sa određenim mjerama pomoći preduzetnicima i građanima, ali obuhvat krize je toliki da je sasvim izvjesno da će one biti nedovoljne da se naredni teški mjeseci prebrode.

Socijalistička narodna partija poziva vlast da učini sve što je neophodno kako bi stimulisala poslodavce da ne otpuštaju trudnice i porodilje i na taj način ulaze u zonu kršenja zakona.

Ukoliko društvo ne brine o onima koje donose novi život, osuđujemo našu državu na propast i lagano izumiranje. Zbog toga, sada je pravi trenutak da pokažemo odgovornost, solidarnost i saosjećajnost sa onima koje čine najveće bogatstvo Crne Gore.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.