Категорије
Друштво

Митрополит Амфилохије: Кроз ову данашњу болест Бог ће се прославити, а људи преобразити

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на Лазареву суботу са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да болести и вируси нијесу за пропаст, уништење и смрт.

“Него су за славу Божју, да се Бог прослави и покаже своју силу. Тако и ове несреће које су данас спопале свијет, и нас овдје, такође нијесу за уништење човјека  и за његову пропаст, него су припрема за његово духовно буђење и морални препород и преображај, да би онда кроз тај духовни и морални преображај дошло и до његовог васкрсавања у вјечности”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да ће се кроз ову данашњу болест Бог прославити, а људи се преобразити.

“Повратиће се људи живоме Богу без кога нема живота, без кога тријумфује смрт… И све што се догађа, и болести и страдања без Њега, она су заиста пропаст и уништење човјеково. Али, кроз Њега и у Њему све добија вјечни и непролазни смисао, чак и таква страдања као што је ово данашње страдање”, рекао је он.

Владика је насгласио да Бог овакве пошасти попушта због подстицаја човјека на његово буђење духовно и његов препород морални.

“Попушта их, не да уништава, не да смрт буде коначна ријеч о човјеку и о свијету, него да би се човјек кроз то отријезнио, пробудио и да би, као Лазар Четвородневни васкрсао из мртвих, да би сила Христовог васкрсења обнављала људе и земаљске народе. Зато је Бог попустио ову невољу”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Izvor: https://mitropolija.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.