Категорије
Актуелно

Podrška iz Rusije vjernicima u Crnoj Gori

Svetinje se brane i u Sankt Peterburgu

Podrška Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, kao i vjernicima u Crnoj Gori u odbrani i očuvanju svetinja stigla je i ruskog grada Sankt Peterburga.
Uz blagoslov sveštenika Ruske pravoslavne crkve, koji su takođe prisustvovali skupu u organizaciji Srba iz Crne Gore Nikole Kasalice, Save Bulića, Luke Radojevića, Marka Blečića, Miodraga Ljujića, Vuka Kasalice i braće iz Srbije i Republike Srpske, okupili su se ispred zdanja Isakijevskog sabora da i na taj način pruže podršku vjernicima Mitropolije i Eparhije da istraju u odbrani svetinja.
Okupljeni su poručili da donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja udar u temelje istorijske i savremene Crne Gore, čiju su duhovnu vertikalu i državnost neumornim pregalaštvom izgrađivali mitropoliti iz kuće Petrović Njegoš, a nastavljali njihovi dostojni nasljednici na mitropolijskoj stolici.
Posebno se ističe, kako kažu, značaj duhovne misije mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija, kao i vladike Metodija. Izrazili su i nadu da će pravni tim Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke uspješno okončati pregovore sa timom Vlade Crne Gore, kako bi se sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori vratilo svojim redovnim poslovima u punom kapacietu.
Oni su podsjetili i na istorijski razvoj veza između Rusije i Crne Gore, koje nijesu bile samo crkvene već i državničke, a koje su se prenijele i na dobr odnose naroda. Posebno podsjećaju na riječi Svetog Petra Cetinjskog koji u svojoj testamentarnoj oporuci ističe: „Molite se Bogu i držite se Rusije”, dodajući da podrška koju pruža Moskovska patrijaršija SPC u ostvarivanju i zaštiti prava najbolja je potvrda vizionarske poruke ovog bogougodnika.
„Neka bi Gospod dao i u ovim danima kada je čitav svijet pogođen strašnim smrtonosnim virusom, da naše svetinje u Crnoj Gori, u kojima se moli Bogu monaštvo i sveštenstvo sa svojim arhijerejima, opstanu, kako bi se u njima svi saborno okupljali i slavili ime Božije”, poručuju učesnici ovog skupa naglašavajući – „Ne damo svetinje!”.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.