Категорије
Актуелно

Предсједник Шћекић тражи одговоре: Како је пацијент из Плава задржан у беранској болници

Ми поштујемо мјере и наредбе Националног координационог тијела и процедуре које су донијете. Беранска болница је регионални центар за Ковид-19, што значи да би интерне и хируршке процедуре, из општина које имају само примарни ниво здравствене заштите, требало да буду прослеђиване у бјелопољску болницу. Зато се поставља читав низ питања: ко је из плавског примарног здравственог нивоа упутио пацијента на беранску болницу, како се уопште нашао у њој, остао данима и довео у питање здравље и пацијената из собе у којој је био, али и здравствених радника који све ово вријеме безрезервно и без задршке дају свој максимум како би ситуација у Беранама била под контролом“, поручио је предсједник општине Беране Драгослав Шћекић за Вијести.

Надлежни до јуче поподне нису још прецизно утврдили како се Плављанин, који је већ неколико дана хоспитализован на Интерном однељењу беранске Опште болнице, заразио новим коронавирусом, а нису били познати ни резултати тестова његових контаката и медицинског особља те болнице.

Предсједник општине Беране и Општинског тима за заштиту и спашавање Драгослав Шћекић казао је за „Вијести“ да је најбитније да резултати тестирања здравствених радника и пацијената беранске болнице буду негативни.

Шћекић је казао и да нема прецизне информације, али да очекује да ће их добити данас, током сједнице Општинског тима за заштиту и спашавање. Према његовим ријечима, тражиће да се утврди како је пацијент уопште примљен и задржан у беранској болници, ко га је и због чега упутио.

Према незваничним информацијама „Вијести“, пацијент је, након обраде повреде на одјељењу хирургије, смјештен на интерно одјељење, на којем је провео неколико дана.

„А на ова питања морају дати одговор – од плавских здравствених установа до беранске Опште болнице. Берански Општински тим за спашавање то не може и неће игнорисати, већ ћемо прикупити све информације, како бисмо знали на који је начин рад Регионалног болничког центра за сјевер доведен у питање“, поручио је Шћекић.

Први човјек општине Плав Мирсад Барјактаревић рекао је за РТЦГ да очекује информације од ИЈЗ и беранске Опште болнице и поручује да су у тој општини спремни и на драстичне мјере ако се потврди да постоји жариште.Шћекић поручује да је тренутно највише забринут за резултат тестирања других пацијената и четрдесетак здравствених радника.

ИЈЗ: СЛУЧАЈ ИЗ ПЛАВА ОЗБИЉАН ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОТЕНЦИЈАЛ

Случај првог пацијента обољелог од Ковида-19 из Плава носи озбиљан епидемиолошки потенцијал и наредних дана може се очекивати нови број инфицираних грађана, оцијењено је јуче на конференцији за медије Националног координационог тијела.

Помоћник директора Института за јавно здравље (ИЈЗ) епидемиолог Сенад Бегић казао је да је од јуче ујутру до поподне обрађено 103 узорка и међу њима није било позитивних случајева.

Број обољелих око 17 сати и даље је био 288, након што је јуче откривено пет нових случајева Ковида 19 – три из Улциња и по један из Подгорице и Плава.

Како је саопштено, осим пацијента из Плава који је хоспитализован у Беранама, сви остали су контакт раније познатих случајева.Бегић је рекао да се у вези са случајем Ковида-19 из Плава спроводе епидемиолошка истраживања, епидемиолошке екипе Дома здравља Беране врше узорковање и анкетирају породицу пацијента, као и других потенцијалних особа са којима је био у контакту.

Појаснио је да је узорак за анализу узет и од здравствених радника који су са пацијентом имали непосредан контакт.Извори „Вијести“ из беранске болнице тврдили су јуче и да здравствени радници у тој установи нијесу имали адекватну заштитну опрему.

Наводно су је добили тек након што је потврђен случај Ковид-19 код пацијента из Плава. Међутим, Бегић је јуче нагласио да су здравствени радници, према тренутним информацијама, носили личну заштитну опрему и да се прикупљају подаци на основу којих ће се извршити евалуација ризика, спрам процедура и третмана које је пацијент добијао у беранској болници.

Одговорио је да је привремено суспендован пријем других пацијената и уведен рестриктиван режим рада у тој болници, што је по протоколу у оваквим ситуацијама…Из Кризног медицинског штаба, као и Опште болнице Беране, јуче нису могли дати податке о ситуацији у тој установи, појаснивши да је у току процесуирање догађаја од епидемиолошке службе и надлежних институција.

Директор Дома здравља Плав Омер Шахмановић, казао је да је у тој установи стање редовно.Према незваничним информацијама “Вијести”, Плављанин код којег је потврђен нови коронавирус, прије хоспитализације у беранску Општу болницу, био је пацијент Дома здравља у Плаву.

На питања “Вијести” у вези са случајем из Плава, Шахмановић је репортера упутио на ИЈЗ и НКТ. На упит да ли су предузели било какве мјере заштите запослених, након сазнања да су љекари плавског Џ били у контакту са особом код које је касније потврђен коронавирус, Шахмановић је рекао да нису добили било какве наредбе ИЈЗ и да је ситуација – редовна.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.