Категорије
Актуелно

Ublažavanje mjera: Zabrana izlaska svim danima od 23 sata, građani Tuzi mogu putovati u Podgoricu

„Prodavnice robe široke potrošnje kojima je do sada bio omogućen rad u skraćenom vremenu ubuduće mogu biti otvoreni od 07:00 do 22:00 radnim danima i subotom“

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je na današnjoj sjednici saglasnost na ublažavanje pojedinih privremenih mjera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

„Analizirajući epidemiološku situaciju odlučeno je na predlog Instituta za javno zdravlje, da zabrana kretanja, koja je do sada važila od 19:00 sati radnim danom, subotom od 13:00, a nedjeljom od 11:00 sati, do pet sati ujutro narednog dana ubuduće važi od 23:00 sata svim danima. Prodavnice robe široke potrošnje kojima je do sada bio omogućen rad u skraćenom vremenu ubuduće mogu biti otvoreni od 07:00 do 22:00 radnim danima i subotom“, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Pojašnjeno je da ublažena mjera kojom se omogućuje produženje rada pojedinih prodajnih objekata se odnosi samo na one prodajne objekte kojima je dozvoljen rad. 

„Dakle, produženo je radno vrijeme, ali nije proširena lista prodajnih objekata“, navela je Vlada na svom Tviter profilu.

U saopštenju Vlade se dodaje da je data saglasnost na upražnjavanje individualnih sportskih i rekreativnih fizičkih aktivnosti na javnim površinama poput trčanja, džoginga i dr. uz obavezno držanje distance i poštovanje svih ostalih mjera prevencije, a posebno fizičke distance.

„Stanovnicima opštine Tuzi ukinute su posebne mjere dosadašnje zabrane, tako da se od stupanja na snagu naredbi na koje je NKT danas dalo saglasnost za građane Tuzi važe pravila kao i za građane svih ostalih crnogorskih opština. Pri tome građani Tuzi mogu putovati za Podgoricu jer se Podgorica, Tuzi i Danilovgrad tretiraju kao jedna cjelina“, piše u saopštenju Vlade.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša je rekao na današnjoj konferencijni za medije da ublažavanje ovih privremenih mjera važi od ponoći.

NKT upozorava građane da opasnost nije prošla i da je neophodno da se striktno pridržavaju svih mjera koje su na snazi.

„Usvojen je nedjeljni Izvještaj Operativnog tima za upravljanje donacijama u kojem je navedeno da je za nešto više od mjesec dana od otvaranja žiro računa Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti iz zemlje i inostranstva uplaćeno gotovo osam miliona eura. U trećem Izvještaju o stanju na računu i isplatama sa računa navodi se da je do 21. aprila u 9:00 na račun Nacionalnog koordinacionog tijela uplaćeno 7.771.663,60 eura i 75.971,72 američkih dolara, a da odlivi sa računa iznose 1.719.023,33 eura. Stanje na računu na dan 21.04. u 9:00 je 6.052.640,27 eura i 75.971,72 američkih dolara“, kazali su iz Vlade.

Navodi se i da su na osnovu odluka NKT sredstva usmjeravana u skladu sa zahtjevima donatora, za hitnu nabavku higijenskih i prehrambenih paketa za ugroženo stanovništvo kao i za nabavku medicinske opreme na zahtjev Kriznog medicinskog štaba i Instituta za javno zdravlje.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.