Категорије
СНП

Izvještaj Fridom Hausa je potvrda onoga na šta SNP ukazuje godinama

U izvještaju NVO Fridom haus pod nazivom „Zemlje u tranziciji“ , u kojem je opisan način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope, Crna Gora je po prvi put od 2003. godine ocijenjena kao nedemokratska država.

Surova je i tužna činjenica da je ova renomirana međunarodna organizacija svrstala Crnu Goru u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene. Karakteristika takve vlasti je da istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore. Fridom haus naročito potencira probleme u pravosuđu u kojem su zabilježeni negativni trendovi i koje se ne može pohvaliti nezavisnošću u radu.

SNP CG je mnogo puta ukazivala na neodrživo stanje u pravosudnom sistemu Crne Gore, u kojem je moguće da ista osoba bude izabrana tri puta za predsjednicu Vrhovnog suda, u kojem je Vrhovno državno tužilaštvo mjesecima u v.d. stanju nakon optužbi za korupciju vrhovnog državnog tužioca, u kojem se u Ustavnom sudu izmišljaju nepostojeće funkcije kako bi se spriječilo da ta institucija ostane bez rukovodioca, te u kojem specijalni državni tužilac zabavlja javnost svojim nesuvislim izjavama.

Fridom Haus takođe izvještava i o problemima u crnogorskom parlamentarnom životu izazvanim izborima sprovedenim 2016. godine, nakon kojih je uslijedio bojkot opozicionih stranaka. DPS je, podsjećamo, bez dogovora sa opozicijom usvojila zakone u oblasti izborne reforme, a takođe je krajem prošle godine na silu, pod okriljem noći, i u atmosferi napetosti i straha, donijela sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti i na taj način dovela do uznemirenja javnosti i višemjesečnih veličanstvenih litija na kojima su građani pokazali svoj odnos prema ovom pitanju.

Ova organizacija smatra i da se mnogi lideri Centralne i Istočne Evrope više čak ni ne pretvaraju da brinu o demokratiji i vladavini prava, te da su njihove maske pale.

Ono što decenijama unazad govori SNP CG prepoznala je i međunarodna zajednica. Ova potvrda naših zaključaka je, nadamo se, korak naprijed u osvajanju novih sloboda u Crnoj Gori i stvaranju ambijenta za sprovoeđenje prvih fer i poštenih izbora kod nas.

Foto: Freedom House

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.