Категорије
СНП

Vlast da prestane da sprovodi silu nad sveštenstvom i vjernim narodom!

Opet su se aktuelna vlast i policija okomile na vjerujuće ljude u Beranama, koji su se spontano okupili juče kako bi obilježili veliki hrišćanski praznik Đurđevdan, slavu manastira Đurđevi stupovi.

Iako je vladika Joanikije izjavio da su sveštenici Eparhije budimljansko-nikšićke samo vršili svoju redovnu dužnost, koja se uobičajeno obavlja svake godine, pri tome poštujući mjere NKT-a, to nije bilo dovoljno predstavnicima organa reda, pa su ih pozvali u beranski Centar bezbjednosti da daju izjave o ovom događaju.

Vlast, čini se, još nije shvatila da ne može da kontroliše narod koji je, u skladu sa svojim vjerskim osjećajem i tradicijom, spontano izašao na ulicu i pridružio se svojim duhovnim vođama. Izgleda da su čelnici vlasti zaboravili da je to onaj isti narod koji je tako dostojanstveno mjesecima branio svoje svetinje učestvujući u molitvenim hodovima širom zemlje. Računaju da je strah od korona virusa jači od želje ljudi da svoja imena upišu zlatnim slovima na stranicama istorije Crne Gore i da ne propuste priliku da svojim potomcima pričaju da su bili u redovima onih koji su se borili za opstanak našeg duhovnog bića, naših crkava i manastira.

Umjesto što se bave proganjanjem mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i sveštenika, umjesto što ih po dojavama „savjesnih“ građana privode na razgovore i saslušanja, vlasti bi bilo bolje da sagleda sve kritike kojima ju je izložio Fridom haus u svom poslednjem izvještaju i da učini odlučne korake ka poboljšanju stanja.

A problema je mnogo: zarobljeno pravosuđe, korupcija, kriminal, sporni izborni ambijent, odbijanje svake saradnje sa opozicijom, šikaniranje pripadnika NVO sektora koji su kritički orijentisani prema vlasti, izuzetno loše stanje u oblasti medijskih sloboda, itd.

Socijalistička narodna partija poziva vlast da se konačno uozbilji i počne da rješava ove probleme jer je sramno da se Crna Gora posle 17 godina više ne zove demokratskom državom. Kao što je izjavila i predsjednica Evropske komisije, bez ispunjavanja ovih uslova ne možemo se nadati da ćemo pristupiti evropskoj porodici naroda. Dakle, gospodo iz vlasti, okrenite se liječenju neuralgičnih tačaka našeg društva koje je prepoznala i međunarodna zajednica, i ne vršite demonstraciju sile na sveštenstvu i vjernom narodu.

Foto: IN4S

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares