Категорије
СНП

Vladimir Joković, predsjednik SNP u intervjuu za Vijesti

UJEDINJENA OPOZICIJA POBJEĐUJE DPS I TO UBJEDLJIVO

“Moraju se pobijediti sujete i zajednička borba usmjeriti isključivo protiv vlasti”, poručio je u razgovoru za ND Vijesti predsjednik SNP CG Vladimir Joković.

Vijesti: DPS je uveliko u kampanji, a kako ste zagovornik okupljanja opozicije jeste li možda spremni ili ste već inicirali neke razgovore o zajedničkom nastupu?

Joković: Voditi političku kampanju u ovakvoj situaciji je krajnje neprimjereno.
DPS i njegovi privjesci znaju da u fer izbornom procesu nemaju nikakvu šansu za pobjedu. Treba li podsjećati da su prošlih izbora inscenirali državni udar, a da sada koriste borbu svih nas protiv korone. Dokazali smo da mjere NKT-a u stvari predstavljaju mjere DPS-a protiv građana i opozicije, a da te iste mjere i karantin ne važi za njihove aktiviste. Oni ovih dana novac, brašno i džakove koriste kao ucjenu dijeleći to po partijskoj pripadnosti. Time vode otvorenu kampanju, bezobrazno prkoseći strpljivim i odgovornim građanima. Treba li podsjećati da na svim izborima do sada zloupotrebljavaju državne resurse i mijenjaju izborni zakon, po svojoj želji, kako bi došli do njima jedinog cilja – manjinu svim silama na izborima pretvoriti u većinu ili, drugim riječima- pobjeda po svaku cijenu. Oni vole Crnu Goru u mjeri u kojoj ona može da zadovolji njihove finansijske i svake druge potrebe. Tragedija je da država od 600 hiljada stanovnika ne može da odgovori ovoj krizi. Valjda je sada konačno svima jasno da je naša ekonomija uništena i prije ove pandemije i to je ono što mora da zabrine svakog našeg građanina.

SNP je svjesna da, sa jedne strane, pojedinačne opozicione reakcije na sve ovo neće imati potrebnu snagu. Sa druge strane, svjesni smo da svi u opoziciji vide o čemu se radi, te da opozicioni odgovor mora biti sveobuhvatan i jedinstven. Upravo zato smo i inicirali sastanak svih predsjednika parlamentarnih stranaka. Ono u šta sam siguran jeste da opozicija može da porazi DPS, i to ubjedljivo. Upravo iz tih razloga smo pozvali na dijalog. Na nama iz opozicije je da ponudimo alternativu. To građani očekuju od nas i u tom pravcu moramo pobijediti i lične i političke sujete, kako bismo našu zajedničku borbu usmjerili isključivo protiv vlasti. Mi u SNP-u nikog u opoziciji ne vidimo kao neprijatelja i nikada nijesmo imali dilemu – nama je interes Crne Gore uvijek bio na prvom mjestu i iznad svakog drugog. I u ovom trenutku je potpuno nebitno ko je uputio poziv na saradnju i jedinstvo. Da zaključim, nama je želja bila da se nijedan opozicioni glas ne raspe, da nastupimo skupa na narednim izborima, ako se stvore uslovi za to. To ujedno znači i siguran trijumf, jer je sasvim jasno da socioekonomski pokazatelji govore da je smjena ove vlasti jedini spas za državu i građane. Upravo zbog toga želimo pobjedu i promjene u Crnoj Gori.

Vijesti: Stiče se utisak da partije ponovo kalkulišu šta je njihov način do profita kod gradjana, a premijer je već najavio da će izbora biti do jeseni.
O čemu bi se ponovo razgovaralo sa DPS-om, s obzirom na to da Marković iskazuje spremnost za novi krug razgovora?

Joković: SNP nikada nije kalkulisao zarad bilo kakvih interesa. Oduvijek smo znali da od sukoba u opoziciji najviše profitira režim. Opšti, narodni i državni interes bio nam je i biće iznad svega. Težili smo opozicionom jedinstvu i pravili smo koalicije, koje su često, upravo nama nanosile najveću štetu. Nama je uvijek bio važan konačan rezultat u vidu smjene aktuelne vlasti, a ne broj mandata. Uvjereni smo da je to jedini put do promjena koje su nam sada potrebnije nego ikada. Nećemo odustajati od težnje za što većim opozicionim jedinstvom. Kada ovo govorim, imam u vidu i to da u ovaj projekat treba uključiti i nevladine organizacije, pokrete, sindikate, građanske inicijative, nezavisne intelektualce, jednom riječju – okupiti što veći broj ljudi kako bi izvršili pritisak na aktuelni režim i obezbijedili fer i poštene izbore, na kojima bi građani glasali bez pritisaka.

DPS i Marković pokušavaju pred međunarodnom zajednicom da sebe predstave kao demokrate i farsa razgovora koje je inicirao Marković, usmjerena je samo u tom pravcu. Sa tim ciljem, oni su spremni na razgovor ali da u konačnom sve bude po njihovim željama. U tom i takvom fingiranom razgovoru nijesmo, niti ćemo biti dekor. Kao odgovor na Markovićevu “demokratiju” imate i sve relevantne izvještaje međunarodih faktora koji podvlače činjenicu koju mi odavno znamo da, nažalost, živimo u zemlji bez demokratije, u zemlji zarobljenih institucija, u državi gdje cvjetaju korupcija i kriminal, a ubistva predstavljaju životnu svakodnevnicu. Sa takvim DPS-om nema razgovora.

Vijesti: Da li je realno očekivati neki dogovor sa vlastima oko izbornih uslova s obzirom na ishod rada Odbora za izborno zakonodavstvo i DPS kampanju za izbore?

Joković: I prije nego je počeo sa radom, Odbor za reformu izbornog zakonodavstva je bio osuđen na propast i neuspjeh. Prvo, zbog načina na koji je formiran potrošena je cijela godina, a nije se krenulo sa mrtve tačke, niti je donešeno kvalitetno izborno zakonodavstvo. SNP je od starta ukazivala na ove činjenice. Smatrali smo u tom pravcu da svih 39 opozicionih poslanika zauzme jedinstven stav u pravcu traganja za rešenjem za fer i slobodne izborne uslove, koje bi, u tom trenutku sprovela tehnička vlada. Ni tada, nažalost, nijesmo bili jedinstveni. Nijesmo postigli konsenzus unutar opozicije, niti smo svi u njemu učestvovali. Koristeći takvo nejedinstvo unutar opozicije, DPS je, namjernim dovođenjem cijele priče u cajtnot obesmislio čitav proces.

Lično, u nekakav dogovor samo sa DPS-om ne vjerujem, ali uz snažan pritisak cijele opozicije, međunarodne zajednice, NVO sektora i svih demokratskih snaga, rezultat je moguć.

Vijesti: Iz EU stižu negativne poruke da bojkot nije opcija, već slobodni izbori. Kako to komentarišete?

Joković: Stav SNP-a ni po čemu se ne razlikuje od stava evropskih zvaničnika. I mi, kao i naši prijatelji iz EU tražimo samo slobodne i fer izbore i ništa više. Upravo nam je u tom pravcu neophodna medijacija i pomoć naših prijatelj jer, iskren da budem, za nas je u ovom trenutku i bojkot izbora jedna od opcija, ukoliko se ne stvore uslovi za slobodno izjašnjavanje građana. Freedom house je ocijenio da je u Crnoj Gori hibridni režim i da nema demokratskih prava i građanskih sloboda, te da bi u tom pravcu bilo pogubno ići na unaprijed izrežirane izbore. Sigurni smo da nijedna evropska demokratija ne bi učestvovala na takvim izborima. Trenutni režim ukida demokratiju, ukida pravo na slobodno mišljenje, donosi nakaradne zakone koji duboko dijele Crnu Goru i pokušava na sve načine da spriječi demokratske promjene u Crnoj Gori. Da ne pominjem i sramotnu uređivačku politiku RTCG koja Dan pobjede nad fašizmom svojim građanima čestita uz pjesmu osvjedočenog ustaše Tomsona. Dugi niz godina, SNP ukazuje na sve ove anomalije, koje su proizvod pogubne vladavine DPS-a i njegovih političkih privezaka.

Složićemo se da bojkot nije rješenje, ali nema izbora ako ne postoje uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje. I zato nam je sada najpotrebnija pomoć EU i njoj se iskreno nadamo i očekujemo je. Ta pomoć je potrebna svima nama posebno ako uzmemo u obzir najave teške ekonomske krize koja se ne može riješiti bez potpune demokratizacije, a nje nema bez fer izbornog procesa.

Vijesti: Da li ste uspjeli da u prethodnom periodu postavite partiju na zdrave osnove, s obzirom na sve potrese prethodnih godina?

Joković: Na moje i zadovoljstvo svih iskrenih članova, Socijalistička narodna partija je u svakom pogledu stabilizovana partija. Marginalizacija i odlazak onih čiji je lični interes bio iznad svega tome je jako doprinio. Težak period je iza nas. I ovaj pokušaj slabljenja naše partije je propao. Imamo najčasnije i najodanije članstvo posvećeno slozi i napretku partije, ali i našeg društva u cjelini. Riješili smo u ogromnoj mjeri naslijeđene finansijske probleme. U rukovodstvu je potpuno jedinstvo i posvećenost uspjehu. Novoformirani opštinski odbori u velikoj mjeri pokazuju dinamčcnost, medijski tim radi besprekorno. Asocijacije žena i mladih dio su novoformiranih djelova partija, koji pokazuju naše novo neokaljano ruho.
Iz svih navedenih razloga, vraćaju nam se nekada nezadovoljni članovi. Istovremeno, modernizacija partije je dovela na stotine novih članova u svim gradovima naše države. Sve ovo predstavlja jasan signal da ovo rukovodstvo SNP-a vodi ispravnu i dosljednu politiku, poštujući sve one principe i programska načela, koja su nas krasila punih 22 godine našeg postojanja. Briga o običnom građaninu bila je u centru naših zalaganja. Rejting nam iz istraživanja u istraživanje konstantno raste i, voljeli nas li ne, to priznaju svi politički takmaci. Budite sigurni da će SNP biti najprijatnije iznenadjenje sledećih izbora. Naš cilj je poštena, zdrava i normalna Crna Gora, kao dio porodice savremenih evropskih društava i članica Evropske Unije. Vladavina prava, socijalna pravda, jaka ekonomija, ravnopravnost svih građana, borba protiv korupcije i kriminala, strategija ostanka mladih u našoj državi – dio su naših programskih načela, koji moraju zavrijediti pažnju naših građana. I zato ne vidim nikakvog razloga da se bilo ko boji jakog SNP-a. Tamo gdje smo jaki, tu su i zdrave i uspješne sredine. Uzmite samo Berane, Plužine, ili neku drugu opštinu, gdje vršimo vlast. Želimo i takvu Crnu Goru. Ubijeđen sam da će Socijalistička narodna partija biti izuzezno jak faktor u budućoj novoj vlasti u našoj državi.

Vijesti: Da li još računate na dvoje poslanika koji nijesu ispoštovali odluku o bojkotu?

Joković: Ovo nije trenutak da posebno trošim vrijeme na ovaj odgovor. Pravo pitanje bi bilo da li su oni računali na partiju. Poštuju li organe partije i glasove našeg članstva koji su im dali povjerenje da predstavljaju stranku u državnom parlamentu? Vjerujte mi, niti mene, niti bilo kog našeg iskrenog člana ne zanima više činjenica da li oni zastupaju partijsku ili ličnu politiku. Odluka o prekidu bojkota je izraz njihove slobodne volje, a nikako organa partije. Samim tim, ne zaslužuju nikakav poseban moj komentar.

Vijesti: Razgovarali ste i sa Aleksandrom Damjanovićem da se vrati u partiju. Jeste li sa još nekim od bivših kolega razgovarali o tome da pomogne partiji i vrati stari uticaj (s kim)?

Joković: Tačno je, razgovarao sam sa Sašom Damjanovićem i imali ste i vi, a i cjelokupna javnost priliku da čuje njegove riječi da on nikada nije napustio članstvo ove partije. Trenutna naša politika stvorila je mogućnosti da on u potpunosti zastupa interese stranke, kojoj je uvijek i pripadao. I tome se radujemo. Kao što smo srećni i zbog razgovora i kontakata sa bivšim članovima SNP-a, kao i mnogim prepoznatljivim ličnostima na političkoj sceni Crne Gore. Svi oni koji nam vjeruju i dijele naše vrijednosti su dobrodošli. Ono što me posebno raduje jesu mnogobrojni pozivi, inicijative velikog broja ljudi, pojedinaca, nezavisnih intelektualaca, uz njihovu iskrenu želju za saradnju upravo sa nama. Svi oni potenciraju značaj i uspješnost politike, koju zastupamo. SNP je sada potpuno otvorena partija u kojoj ima mjesta za sve koji žele dobro Crnoj Gori.Mi ne dijelimo ljude, već ih spajamo i okupljamo. Naši ljudi su ljudi poštenja, ugleda i znanja kojima naša politika uliva nadu u bolje sjutra Crne Gore. I to me čini posebno ponosnim.
Slavica

Složićemo se da bojkot nije rješenje, ali nema izbora ako ne postoje uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje. I zato nam je sada najpotrebnija pomoć EU i njoj se iskreno nadamo i očekujemo je. Ta pomoć je potrebna svima nama posebno ako uzmemo u obzir najave teške ekonomske krize koja se ne može riješiti bez potpune demokratizacije, a nje nema bez fer izbornog procesa.

Vijesti: Da li ste uspjeli da u prethodnom periodu postavite partiju na zdrave osnove, s obzirom na sve potrese prethodnih godina?

Joković: Na moje i zadovoljstvo svih iskrenih članova, Socijalistička narodna partija je u svakom pogledu stabilizovana partija. Marginalizacija i odlazak onih čiji je lični interes bio iznad svega tome je jako doprinio. Težak period je iza nas. I ovaj pokušaj slabljenja naše partije je propao. Imamo najčasnije i najodanije članstvo posvećeno slozi i napretku partije, ali i našeg društva u cjelini. Riješili smo u ogromnoj mjeri naslijeđene finansijske probleme. U rukovodstvu je potpuno jedinstvo i posvećenost uspjehu. Novoformirani opštinski odbori u velikoj mjeri pokazuju dinamčcnost, medijski tim radi besprekorno. Asocijacije žena i mladih dio su novoformiranih djelova partija, koji pokazuju naše novo neokaljano ruho.
Iz svih navedenih razloga, vraćaju nam se nekada nezadovoljni članovi. Istovremeno, modernizacija partije je dovela na stotine novih članova u svim gradovima naše države. Sve ovo predstavlja jasan signal da ovo rukovodstvo SNP-a vodi ispravnu i dosljednu politiku, poštujući sve one principe i programska načela, koja su nas krasila punih 22 godine našeg postojanja. Briga o običnom građaninu bila je u centru naših zalaganja. Rejting nam iz istraživanja u istraživanje konstantno raste i, voljeli nas li ne, to priznaju svi politički takmaci. Budite sigurni da će SNP biti najprijatnije iznenadjenje sledećih izbora. Naš cilj je poštena, zdrava i normalna Crna Gora, kao dio porodice savremenih evropskih društava i članica Evropske Unije. Vladavina prava, socijalna pravda, jaka ekonomija, ravnopravnost svih građana, borba protiv korupcije i kriminala, strategija ostanka mladih u našoj državi – dio su naših programskih načela, koji moraju zavrijediti pažnju naših građana. I zato ne vidim nikakvog razloga da se bilo ko boji jakog SNP-a. Tamo gdje smo jaki, tu su i zdrave i uspješne sredine. Uzmite samo Berane, Plužine, ili neku drugu opštinu, gdje vršimo vlast. Želimo i takvu Crnu Goru. Ubijeđen sam da će Socijalistička narodna partija biti izuzezno jak faktor u budućoj novoj vlasti u našoj državi.

Vijesti: Da li još računate na dvoje poslanika koji nijesu ispoštovali odluku o bojkotu?

Joković: Ovo nije trenutak da posebno trošim vrijeme na ovaj odgovor. Pravo pitanje bi bilo da li su oni računali na partiju. Poštuju li organe partije i glasove našeg članstva koji su im dali povjerenje da predstavljaju stranku u državnom parlamentu? Vjerujte mi, niti mene, niti bilo kog našeg iskrenog člana ne zanima više činjenica da li oni zastupaju partijsku ili ličnu politiku. Odluka o prekidu bojkota je izraz njihove slobodne volje, a nikako organa partije. Samim tim, ne zaslužuju nikakav poseban moj komentar.

Vijesti: Razgovarali ste i sa Aleksandrom Damjanovićem da se vrati u partiju. Jeste li sa još nekim od bivših kolega razgovarali o tome da pomogne partiji i vrati stari uticaj (s kim)?

Joković: Tačno je, razgovarao sam sa Sašom Damjanovićem i imali ste i vi, a i cjelokupna javnost priliku da čuje njegove riječi da on nikada nije napustio članstvo ove partije. Trenutna naša politika stvorila je mogućnosti da on u potpunosti zastupa interese stranke, kojoj je uvijek i pripadao. I tome se radujemo. Kao što smo srećni i zbog razgovora i kontakata sa bivšim članovima SNP-a, kao i mnogim prepoznatljivim ličnostima na političkoj sceni Crne Gore. Svi oni koji nam vjeruju i dijele naše vrijednosti su dobrodošli. Ono što me posebno raduje jesu mnogobrojni pozivi, inicijative velikog broja ljudi, pojedinaca, nezavisnih intelektualaca, uz njihovu iskrenu želju za saradnju upravo sa nama. Svi oni potenciraju značaj i uspješnost politike, koju zastupamo. SNP je sada potpuno otvorena partija u kojoj ima mjesta za sve koji žele dobro Crnoj Gori.Mi ne dijelimo ljude, već ih spajamo i okupljamo. Naši ljudi su ljudi poštenja, ugleda i znanja kojima naša politika uliva nadu u bolje sjutra Crne Gore. I to me čini posebno ponosnim.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.