Категорије
Актуелно

Nikšić na nogama: Hiljade vjernika u litiji gradom, skandiraju: “Ne damo svetinje”!

U nikšičkom Sabornom hramu u 18 sati počela je liturgija u čast Svetog Vasilija Ostroškog.

Ispred hrama, kao i na Trgu Šaka Petrovića prisutno je na hiljade vjernika. Kada se pojavio episkop budimljansko-nikšički Joanikije narod ga je pozdravio aplauzom i skandiranjem “Ne damo svetinje”.

Joanikije na ulazu u hram dočekuje vjernike koji mu ljube ruku, a on im daje blagoslov.

Okupljeni su na isti način dočekali i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Nikšićku litiju ustanovio je sam Sveti Vasilije kada je svojim moštima pohodio ovaj grad prije 20 i više godina. Proslavljamo ovaj praznik malo skromnije ali opet je lijepo i svečano u toj skromnosti.

Ispoštovali smo sve mjere koje je propisala medicina i pozivali smo narod da poštuje mjere jer nam je zdravlje najbiitnije ali smo pozivali i narod da pristupe svetinjama jer smatramo da svetinje iscjeljuju. Mi ćemo poštujući mjere koliko ih je moguće ispoštovati posvjedočiti ljubav Sv. Vasiliju.

Mi ćemo hodom kroz Nikšić produžiti tradiciju. Naše litije nijesu ni inat ni prkos a naročito danas. Mi danas idemo da potvrdimo svenarodnu ljubav prema Sv. Vasiliju. Ne bi smjela da se čuje nijedna ružna riječ ili psovka. Na litijama nema politike niti stranaka već samo narod Božiji. Može biti eventualno nekih provokacija, ali mi se od toga ograđujemo, a sve vas molimo da ako takve primijetite da ih opomenete.

Molimo vas da poštujete distancu koliko je moguće i da ovo završimo u miru i ljubavi i da Sv. Vasilije progna ovu zarazu iz ovog grada i naše Crne Gore”, kazao je Joanikije, a zatim je krenula litija ulicama grada.

Izvor: Borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.